Η τρομοκρατική απειλή και το προσφυγικό επηρεάζουν σημαντικά τον χαρακτήρα και την προοπτική της Ευρώπης υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ», όπου επίσης εκτιμά ότι το ζήτημα δεν θα επηρεάσει ευνοϊκά το χρέος της χώρας.
Οι τελευταίες εξελίξεις, στην ΕΕ σημειώνει ο κ. Βενιζέλος συνδέουν την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια της Ευρώπης. Κάνει λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» που μεταφέρεται στο έδαφος της ΕΕ με συμβολικά χτυπήματα και υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μια νέα πρακτική θεσμική ισορροπία που θα προστατεύει τον ευρωπαϊκό συνταγματικό και πολιτικό πολιτισμό αλλά και την ασφάλεια ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Υπό αυτές τις συνθήκες η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στρέφεται σε άλλες προτεραιότητες: την αστυνομική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών κοκ. Γι αυτό οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα κράτη – μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν ισχυρή ιστορική συνείδηση και όχι συγκυριακές αντιδράσεις».
Σε ερώτηση για πιθανή εξυπηρέτηση του χρέους υπό το βάρος του προσφυγικού επιμένει ότι «τίποτα σχετικά με το χρέος δεν εξαρτάται από το προσφυγικό». Προσθέτει δε ότι η καθυστέρηση βλάπτει κάθε μέρα και περισσότερο την ελληνική οικονομία και ότι «η παρέμβαση στο χρέος έγινε το 2012, με μοναδικό στα διεθνή χρονικά μέγεθος».
Χαρακτηρίζει «θεσμική κρίση» τις καταγγελίες της εισαγγελέως εφετών κ. Τσατάνη. Θεωρεί ότι η «κυβέρνηση ούτε αντιλαμβάνεται ούτε σέβεται τη διάκριση των εξουσιών», και ότι ο πρωθυπουργός κάλυψε τον κ. Παπαγγελόπουλο ζητώντας συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στην «ολομέλεια – κατ´ ανάγκη γενικόλογη- πριν την πρώτη στοιχειώδη διερεύνηση των γεγονότων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για την κινητικότητα στον μεσαίο χώρο που έχει να αντιμετωπίσει και το στενό φλερτ του κ. Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές με πρωτοβουλία του Προέδρου Ολαντ, δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή κυβερνητική σοσιαλδημοκρατία κινείται στα κρίσιμα θέματα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα. Η Ευρώπη είναι μια ανοικτή διακυβερνητική διαπραγμάτευση. Η φιλική γαλλική στάση ως εθνική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα είναι πάντα ευπρόσδεκτη και σημαντική».
Τέλος για τη συγκρότηση του προοδευτικού κέντρου, αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός «ζωντανού αλλά διάχυτου μεσαίου χώρου που μπορεί να συγκροτηθεί και να αποκτήσει δυναμική» Σημειώνει επίσης ότι η μέθοδος δεν μπορεί να είναι «οργανωτική» είτε ξεκινά κάποιος από τα υπάρχοντα κόμματα και τις ηγεσίες τους είτε ξεκινά από την κοινωνία των πολιτών. Αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διατυπώνεται καθαρός και πρωτότυπος πολιτικός λόγος στο όνομα της αλήθειας και του εθνικού συμφέροντος.
Ολοκληρώνοντας εκτιμά πως «ασχολούμενος με τα κρίσιμα και μεγάλα εθνικά, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα συμβάλλω όσο μπορώ περισσότερο στη διατήρηση της προοπτικής του μεσαίου χώρου χωρίς τον οποίο η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί».