Με την πληγή στην κυβερνητική συνοχή ανοιχτή από την υπόθεση Μουζάλα και τις αντιδράσεις Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας από το βράδυ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Όλες οι πληροφορίες, τόσο από την πρωτεύουσα του Βελγίου, όσο και από το κυβερνητικό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι η Σύνοδος θα είναι η πιο κρίσιμη… μέχρι την επόμενη, καθώς το εγχείρημα χαρακτηρίζεται «φιλόδοξο» και δύσκολα θα μπορέσει να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την Τουρκία, ένεκα των σφοδρών αντιδράσεων πολλών κρατών μελών στα θέματα των ενταξιακών κεφαλαίων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της απελευθέρωσης της βίζας για 80 εκατ. Τούρκους πολίτες. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος και οι χώρες του Βίζενγκραντ, με τις τελευταίες να μην αποκλείεται να επιχειρήσουν με νέο βέτο να μπλοκάρουν την όποια συμφωνία.
Ενδεικτικό είναι ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος περιόδευσε σε Λευκωσία και Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση. Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt, σημειώνοντας με νόημα πως «η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν θα πρέπει να «μεταφράζεται» σε επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Άγκυρας στην Ένωση».
Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και τα αιτήματα με τα οποία θα σταθεί αντιμέτωπος ο κ. Τσίπρας βρέθηκαν στο μικροσκόπιο αλλεπάλληλων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτά συγκαταλέγονται ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως «ασφαλής τρίτη χώρα», καθώς και τα ενταξιακά κεφάλαια της Άγκυρας, για τα οποία το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και με τη Λευκωσία αλλά και με την Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ και τον Μ. Ρούτε. Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασαν το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης, οι οποίοι από κοινού με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Καλπαδάκη έθεσαν επί τάπητος τα δεδομένα για τη διήμερη Σύνοδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο, παραμένουν στην εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και συνοψίζονται, όπως επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε:
– Μία αξιόπιστη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα
– Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων διακίνησης στο Αιγαίο μέσα από την υλοποίηση της επανεγκατάστασης από την Τουρκία
– Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ
– Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης
– Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με τη συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο
– Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που υπογράφηκε στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από τις 1/6/2016
Την πρώτη γεύση πάντως από τη διήμερη Σύνοδο θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας με άρωμα… σοσιαλδημοκρατίας, καθώς έχει προσκληθεί – για πρώτη φορά ηγέτης της Αριστεράς – στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Εκεί, μεταξύ άλλων θα βρίσκονται πολιτικοί όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ματέο Ρέντσι, ο κ. Τίμερμαρς, ο Μάρτιν Σουλτς. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να «τα πει» και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης θα δώσει το παρόν.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πιθανότατα να υπάρξει και τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείεται να υπάρχει και νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή.
Πάντως, υπέρ πανευρωπαϊκών προσεγγίσεων που δεν θα εγκαταλείπουν μόνη την Ελλάδα, αλλά θα μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες, τάχθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας νωρίτερα, προειδοποιώντας για συνέπειες που θα αφορούν όλους. Η κα Μέρκελ ζήτησε μάλιστα από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Ειδομένη να εμπιστευθούν την ελληνική κυβέρνηση και να μετακινηθούν στα ειδικά καταλύματα. Αναφερόμενη στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυρία Μέρκελ δεν θέλησε να προκαταλάβει την έκβασή της, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά, κυρίως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα Κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.