Οι καλοκαιρινοί τριγμοί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αν και οδήγησαν στη διάσπαση του κόμματος, όπως αποδεικνύεται μετά από έξι σχεδόν μήνες, αποτελούν μακρυνό παρελθόν στην Κουμουνδούρου.
Οι δεσμοί με το κόμμα συνεχίζουν να υφίστανται σε επίπεδο χαμηλόβαθμων στελεχών και εργαζόμενων, καθώς πολλοί βρίσκονται ακόμα εντός των «τειχών» του ΣΥΡΙΖΑ παρά την προέλευσή τους από την πρώην Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία αποτέλεσε την ιδεολογική και στελεχιακή βάση της Λαϊκής Ενότητας. Ωστόσο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους πρώην βουλευτές που αποχώρησαν το καλοκαίρι από την Κουμουνδούρου.
Την ίδια ώρα η Λαϊκή Ενότητα, η οποία απέτυχε για λίγες ψήφους να μπει στη Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, φαίνεται να επιβεβαιώνει το λαϊκό ρητό «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος είναι εμφανείς και επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις που ήθελαν εξαιρετικά βραχύβιο το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχοντας στο πλευρό του τους παραδοσιακούς «στρατηγούς» του, Θανάση Πετράκο και Δημήτρη Στρατούλη επενδύουν στις κοινωνικές αντιδράσεις από τα σκληρά μέτρα που εκπορεύονται από τη συμφωνία του καλοκαιριού. Η επιστροφή στην κινηματική δράση για τους πρώην υπουργούς και οι περιοδείες τους ανά την επικράτεια συνεχίζονται, την ώρα που ο επικεφαλής του κόμματος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του πως σύντομα, εντός του 2016, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Λαφαζάνης εκτιμά ως εκ τούτου ότι η Λαϊκή Ενότητα θα πρέπει να είναι βρίσκεται σε εκλογική εγρήγορση.
Την ίδια ώρα ωστόσο, παράλληλους βίους φαίνεται πως χαράσσει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κα Κωνσταντοπούλου μετά την αποτυχία της ΛΑΕ να μπει στη Βουλή τηρεί σαφείς αποστάσεις από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογεί τις εξελίξεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Στο πλευρό της έχει πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ραχήλ Μακρή και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος που είχαν ακολουθήσει το δρόμο στη ΛΑΕ. Στόχος του νέου κόμματος θα είναι η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ έντονες είναι οι ζυμώσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η δομή του κόμματος αναμένεται να είναι βασισμένη στη λογική των συνιστωσών υπό την κα Κωνσταντοπούλου. Τούτων δοθέντων, ο νέος πολιτικός φορέας αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη ΛΑΕ, στοχεύοντας στην ίδια εκλογική δεξαμενή. Επικριτές πάντως της πρώην προέδρου της Βουλής εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να «απορροφήσει» τη ΛΑΕ, ώστε να βρεθεί η ίδια επικεφαλής ενός ενιαίου κόμματος της «αντιΣΥΡΙΖΑ» Αριστεράς όταν δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.
Άγνωστο παραμένει εάν, στο πλαίσιο των επόμενων πρωτοβουλιών της Ζ. Κωνσταντοπούλου, θα «συναντηθεί» ο δρόμος της με αυτόν του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος ξεκίνησε τη δική του μάχη από την Ευρώπη, με το κίνημα DIEM25. Το πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης από το Βερολίνο ευελπιστεί να στεγάσει δυνάμεις της Αριστεράς και “αγανακτισμένους Ευρωπαίους πολίτες από τους αντιδημοκρατικούς χειρισμούς της ΕΕ. Στοχεύει εν πολλοίς στη δημιουργία μιας τρίτης εναλλακτικής μεταξύ του «κουκουλιού» των εθνικών κρατών και των «μη δημοκρατικών δομών» των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών.
Την ίδια ώρα ωστόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όπως αποκαλύφθηκε μέσα στην εβδομάδα ανέλαβε και χρέη συμβούλου στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν για να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες και εμπειρίες του και στην Βρετανία.
Τέλος, χαμηλές πτήσεις πραγματοποιούν τα στελέχη της κίνησης των 53 που αποχώρησαν το καλοκαίρι από την Κουμουνδούρου, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα. Τάσος Κορωνάκης και Ηρώ Διώτη που είναι οι επικεφαλής των στελεχών αυτών παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους κυρίως να περιορίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ανοιχτοί, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια οριστική απόφαση για συμπόρευση, με τους πρώην «53» να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.