Επιβολή κυρώσεων, με περικοπές κονδυλίων για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και την Αυστρία, που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για το προσφυγικό, πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Καράογλου, αναφερόμενος στην Αυστρία, στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και του πρώην σοβιετικού μπλοκ, είπε ότι μπορεί να έχουν εκ γενετής στο μυαλό τους, στη συνείδησή τους και στη νοοτροπία τους ότι κάγκελα και τα σύρματα υπάρχουν παντού, αλλά -όπως υπογράμμισε- στην Ευρώπη των μεγάλων ιδρυτών και εμπνευστών της ευρωπαϊκής ιδέας, δεν χωρούν τα κάγκελα και τα σύρματα.

Επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου, θα πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους δίκαιη κατανομή των ροών, αλλά -όπως τόνισε- και κυρώσεις σε όσες χώρες αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες.

«Καλά είναι τα χρήματα της ΕΕ για έργα υποδομής και για επιδοτήσεις, αλλά πρέπει να ξέρουν, οι ανατολικοί κυρίως, οι πρώην κομμουνιστικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, ότι σε μια συμμαχία εκτός από τα δικαιώματα υπάρχουν και υποχρεώσεις και αν δεν πάρεις το μερίδιο των υποχρεώσεων που σου αναλογεί τότε θα υπάρχουν κυρώσεις, περικοπή κονδυλίων κλπ» ξεκαθάρισε ο κ. Καράγλου, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», με τους Κώστα Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

Είπε, ακόμα, ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται το προσφυγικό με το μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι των δανειστών και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα το διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι αν κάποιοι επιμένουν να το συνδέουν το προσφυγικό – μεταναστευτικό με το μνημόνιο, μάλλον θα πρέπει να συμπεριφερθούν φιλικότερα προς την Ελλάδα, με μια ελάφρυνση των στόχων που είχαν τεθεί το περασμένο καλοκαίρι, πριν ξεσπάσει η κρίση με τις αυξημένες ροές.