Άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η μετεγκετάσταση των προσφύγων, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα του Συνεδρίου του Ποταμιού για το προσφυγικό.
Επίσης ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για ολιγωρία και αδράνεια και επισημαίνεται:
«Έτσι κι αλλιώς, εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα είναι αναπόφευκτο. Όμως, για να γίνει αυτό δυνατό, πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των προσφύγων ώστε να μείνουν στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και φυσικά να κλείσουν οριστικά οι υπόλοιποι έξοδοι. Και φυσικά, προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση από τις ευρωπαϊκές χώρες -με πρώτες αυτές που είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν- αλλά και σταδιακή κάμψη των αντιδράσεων των υπολοίπων. Τώρα που η καταγραφή γίνεται, επιτέλους, ουσιαστικά στο σύνολο των εισερχομένων στο ελληνικό έδαφος, ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το ότι αυτό γίνεται βέβαια με 8 μήνες καθυστέρηση, μπορεί να είναι η αιτία μίας επερχόμενης καταστροφής».
Στο ψήφισμα καταγράφονται οι θέσεις του Ποταμιού οι οποίες είναι:
Α. Δράσεις στην Ελλάδα
1. Ορισμός σήμερα κιόλας Εθνικού Συντονιστή (Ε,Σ.) υπαγόμενου απευθείας στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος, υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
2. Νομιμοποίηση του Ε.Σ. με άμεση σύσταση μίας Εθνικής Επιτροπής Δράσης (Ε.Ε.Δ.), με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα πολιτικά κόμματα και εκπροσώπων των αρμόδιων κρατικών φορέων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
3. Εντατικοποίηση των προσπαθειών διεύρυνσης της λειτουργίας των hot spots καταγραφής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών και κλειστών κέντρων φιλοξενίας / κράτησης.
Β. Διεθνείς δράσεις
1. Στήριξη της προσπάθειας του ΝΑΤΟ για δράση στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του «για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης» αλλά και έκκληση για επιτάχυνση της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής
2. Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα των χωρών που επιθυμούν και μπορούν να δεχτούν άμεσα πρόσφυγες, μέσω της μετεγκατάστασης. Άμεση έναρξη λειτουργίας της μετεγκατάστασης.
3. Επιτάχυνση της εφαρμογής της νέας συμφωνίας επανεισδοχής πολιτών τρίτων χωρών με την Τουρκία. Η τυχόν άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί – μέσω του ΝΑΤΟ – να σημάνει το άμεσο και οριστικό σταμάτημα των συζητήσεων με την Ε.Ε. για το θέμα της βίζας και των λοιπών ανταλλαγμάτων.
4. Απαίτηση για υλοποίηση όλων των όρων της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.
Γ. Δράσεις προς την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις.
Επειδή οι κυβερνήσεις καθυστερούν υπερβολικά να δώσουν λύση στο θέμα των προσφύγων και η ανθρωπιστική κρίση ήδη μας χτυπάει την πόρτα, η Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ενεργών πολιτών πρέπει να δώσει κι εδώ την απάντησή της. Ας αναλάβουν οι πιο φωτισμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες της Ελλάδας την πρωτοβουλία να στήσουν μια task force που θα υλοποιήσει την παρακάτω καμπάνια:
1. Ζητάμε αμέσως από όλες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν κι αυτές στο μεγάλο πρόγραμμα υιοθεσίας των προσφύγων. Ο μικρός με το βιός του στην πλάτη να γίνει η εικόνα ενός εφιάλτη που δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί.
2. Ζητάμε τους ανωτέρω να δεχτούν να φιλοξενήσουν μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης έστω και 100, έστω και 10 πρόσφυγες για όσο καιρό αυτοί δε θα μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους. Προβάλλουμε τις ήδη πολυάριθμες επιτυχημένες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, παρακινώντας όλους όσους δέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες να δηλώσουν συμμετοχή και να αγκαλιάσουν και αυτοί τους πρόσφυγες.
3. Ζητάμε από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αλλά και τα social media των πολιτών να διαδώσουν την προσπάθεια. Το #hugthemnotdrownthem να γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό #.
4. Ζητάμε από τους επώνυμους Ευρωπαίους να πάρουν θέση, να παρακινήσουν τους συμπολίτες τους αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών τους ώστε να βοηθήσουν όλοι με όποιον τρόπο μπορούν, όπως επίσης από τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν στέγη και τροφή, μέσω των δράσεων κοινωνικής ευθύνης.