Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει αντιμετωπίσει τον εκρηκτικό συνδυασμό του κλεισίματος των συνόρων, της άρνησης της Τουρκίας να συναινέσει στο επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ και της ταυτόχρονης αύξησης των προσφυγικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και επικεφαλής της προεδρίας της ΕΕ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι την επικείμενη έκτακτη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στις 10:30 με τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, την ενημέρωσε ότι δεν έχει αντίρρηση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου. Ωστόσο επεσήμανε πως θα ήθελε να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα για το προσφυγικό. Προσδιόρισε κατά τις ίδιες πηγές τον χρόνο διεξαγωγής τη συνάντησης λίγο πριν ή λίγο μετά τη διεξαγωγή της κρίσιμης και πολυαναμενόμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό στις 6 Μαρτίου.
Τα βλέμματα του Μαξίμου είναι καρφωμένα στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Αυστρία, για την οποία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανασύρει το δικαίωμα του βέτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μορφή πίεσης, όπως έπραξε και στην συμφωνία για τη Βρετανία. Σε αυτό το μήκος κύματος εξάλλου κινήθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος μίλησε για σκλήρυνση της στάσης της χώρας προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες. Χαρακτήρισε δε «πραξικοπηματική ενέργεια» την απόφαση της πΓΔΜ -που υποστηρίζεται και από άλλες χώρες, όπως η Αυστρία- να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για τους Αφγανούς πρόσφυγες και να περιορίσει τη ροή εισόδου προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ.
«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» σημείωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας τη μεταφορά της δυσαρέσκειας στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη.
Πάντως, η Βιέννη απέρριψε τους ελληνικούς ισχυρισμούς με το διάβημα του Νίκου Κοτζιά, που χαρακτήρισε «μη φιλική ενέργεια» τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στην «σύνοδο συντονισμού» για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι σε αυτή θα μετέχουν οι Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου διαισθανόμενοι τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας, προετοιμάζονται πυρετωδώς. Ήδη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο επιπλέον κέντρων μετεγκατάστασης, στα οποία θα διοχετευθούν όσοι επιστρέφουν από τα σύνορα με την πΓΔΜ και φτάνουν στον Πειραιά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν πως ακόμα και το εν λόγω μέτρο αποτελεί «ασπιρίνη» μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα και ρίχνουν όλο το βάρος στις διεθνείς και διπλωματικές επαφές για να ενταθούν οι πιέσεις για άνοιγμα των συνόρων, ενώ όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος η Αθήνα θα ζητήσει εκ νέου χρηματοδοτική βοήθεια για το προσφυγικό από την ΕΕ.
Η κ.Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συνακτών τόνισε ότι «η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα». Ανώτατες κυβερνητικές πηγές σημείωναν το βράδυ της Τρίτης πως ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για τα θέματα των συνόρων και του ΝΑΤΟ και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας να κλιμακωθούν οι πιέσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Στο μέτωπο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία εγείρει αξιώσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, καθώς θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της Συμμαχίας. Στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν τη στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα μετά το «άδειασμα» του ΝΑΤΟ μέσω του γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αντέκρουσε τις τουρκικές ενστάσεις και τόνισε ότι οι άνθρωποι που θα διασώζονται από τα νατοϊκά πλοία θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Πάντως, ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να διαθέσει οποιοδήποτε λιμάνι, για ανεφοδιασμό, στα πλοία της νατοϊκής δύναμης, όταν ολοκληρωθεί η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου της αποστολής τους για τις προσφυγικές ροές. Σημειώνεται ότι τέσσερα πλοία μέχρι στιγμής μετέχουν στη δύναμη.
Ο κ. Καμμένος τόνισε πως η Τουρκία πάει να τινάξει στον αέρα την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρούν να αποσαφηνίσουν εάν πίσω από τη στάση Τούρκων στρατηγών που εγείρουν θέματα στον 25ο παράλληλο για γκρίζες ζώνες, βρίσκεται η Άγκυρα σε μία προσπάθεια κλιμάκωσης των πιέσεων ενόψει της Συνόδου της 6ης Μαρτίου ή πρόκειται για «ανταρσία», με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο πρώτο σενάριο.