«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο να ζητούν ως προϋπόθεση διαλόγου την απόσυρση του (αντι)ασφαλιστικού νομοσχέδιου», αναφέρει η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Νάντια Βαλαβάνη, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα».
«Οι αγρότες στα μπλόκα κατάλαβαν ότι διακυβεύεται η αντικατάσταση του μικρομεσαίου κλήρου από “φάρμες”- αγροκτήματα, καλλιεργητικές κι εκτροφής ζώων, χαρακτηριστικές στον πρωτογενή τομέα των βορειοευρωπαϊκών χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Βαλαβάνη, η οποία παραπέμπει στην «ιδιαίτερα αποκαλυπτική», όπως την χαρακτηρίζει, δήλωση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ περί ενδιαφέροντος επενδυτών για αγορά δημόσιας αγροτικής γης. «Αυτού του είδους ο “εκσυγχρονισμός”, με παράδοση στο ξένο αρπακτικό κεφάλαιο, δεν έχει καμιά σχέση με το στόχο του πάλαι ποτέ προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για παραγωγική ανασυγκρότηση με αποφασιστική στήριξη στον πρωτογενή τομέα», σχολιάζει.
Ακόμη, η κ. Βαλαβάνη εκτιμά ότι το ασφαλιστικό δε λύνεται με απόσυρση του κράτους από την εγγύηση της σύνταξης σε συνδυασμό με το «φαύλο κύκλο αύξησης εισφορών-παραπέρα κοπτοραπτικής συντάξεων». «Χρειάζεται διοχέτευση νέων πόρων», αναφέρει η κ. Βαλαβάνη και προτείνει να βρεθούν με διοχέτευση των εσόδων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Ο στόχος αυτός είχε νομοθετηθεί ως χωριστό άρθρο στο νόμο για τις 100 δόσεις, ένα άρθρο που ακυρώθηκε κι αυτό από το Γ’ Μνημόνιο. Στη θέση του το Γ’ Μνημόνιο θέσπισε ένταση της ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και τη μετατροπή της σε εγγύηση εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους», αναφέρει η πρώην υπουργός.
Εξάλλου, η κ. Βαλαβάνη σε δήλωσή της αναφορικά με το αίτημα του υπομνήματος των αγροτών προς την κυβέρνηση και τα κόμματα, σε σχέση με τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, εμφανίζεται «έκπληκτη» τόσο για το αίτημα κατάργησης της “τροπολογίας Βαλαβάνη” ή του “Νόμου Βαλαβάνη” από την εφαρμογή του οποίου «εκτιμάται ότι οι αγρότες πλήρωσαν 260 εκατ. ευρώ “περισσότερα” για τα εισοδήματα του έτους 2014» ενώ όπως σημειώνει η ίδια, στην Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το περυσινό σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αναφερόταν ότι το ύψος της απώλειας (δημοσίων εσόδων από το φορολογικό 2014) δε μπορούσε να υπολογιστεί.
Η κ. Βαλαβάνη εκφράζει την απορία της πώς εκπρόσωποι μέρους του αγροτικού κόσμου υιοθετούν αυτές τις απόψεις και προειδοποιεί ότι αν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα του υπομνήματος θα σημάνει «αύξηση της μνημονιακής φοροκαταιγίδας».