Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν βάζουν τάξη στο χάος, αλλά δρομολογούν «παζάρια» με τους καναλάρχες, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός Επικρατείας «θα κρατά την σπάθα και θα αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει – προφανώς ο πιο υπάκουος».
«Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως αν ήθελε όντως «να σπάσει η αμαρτωλή σχέση πολιτικών με την τηλεόραση», θα προέκρινε την πιο εύκολη λύση «να φέρει μια τροπολογία που θα επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ».
«Αλλά εσείς έχετε αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές. Όλο και συχνότερα ακούμε από κυβερνητικά στελέχη και από βουλευτές σας ότι δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, έχουν αναθέσει την ευθύνη της ρύθμισης και εποπτείας της τηλεοπτικής αγοράς σε ανεξάρτητες αρχές.
Ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε την κυβέρνηση, ότι χρησιμοποίησε μια έκθεση (αυτή της Φλωρεντίας) που βρίθει ανακριβειών, για να ισχυροποιήσει ένα σαθρό επιχείρημα περί δυνατότητας παραχώρησης τεσσάρων αδειών, επικαλούμενους τα παραδείγματα άλλων χωρών.
«Γιατί όμως εσείς λέτε 4; Είναι σαν να λέτε, απειλώ τους οκτώ ότι θα γίνουν τέσσερις, με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου και ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο, άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, καθότι οι οκτώ μπορεί να γίνουν τρεις και πάει λέγοντας», είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.
Επισημαίνοντας πως η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015
θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια που θα μοιράζονταν σε οκτώ σταθμούς και με την ρύθμιση Παππά θα μοιραστεί σε τέσσερις, ο κ. Θεοδωράκης απηύθυνε το ερώτημα, «αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε;» και αποφάνθηκε: «Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».
Ακόμη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, χαρακτήρισε «αστείο» τον ισχυρισμό ότι στο ψηφιακό φάσμα που έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα χωρούν μόνο τέσσερα κανάλια, αφού ήδη εκπέμπουν οκτώ, και με την σημερινή τεχνολογία η DIGEA έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας.
Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό, πού θα πάνε οι εργαζόμενοι των σταθμών που θα κλείσουν, για να κατηγορήσει τον κ. Παππά ότι «ανεβαίνει στα κάγκελα για την κρατική τηλεόραση, αλλά δεν δίνει δεκάρα για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που χάνουν τη δουλειά τους.