«Η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις αναφορές του Β. Σόιμπλε στα σενάρια περί Grexit και υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».
Σημειώνεται ότι την πεποίθησή του πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε «πονέσει» μια φορά τους Έλληνες αλλά θα είχε αποφευχθεί αυτή η «ατέλειωτη επίπονη διαδικασία» που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός, εξέφρασε ο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χθες.
Όπως εξήγησε, το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δύσκολα θα ανακάμψει χωρίς υποτίμηση.
Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις αναφορικά με την εκτίμησή του αυτή.
«Είναι δύσκολο να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», φέρεται να δήλωσε, ενώ ανέφερε μάλιστα ότι το 2011 είχε πει στον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια, με αντάλλαγμα με μια «τεράστια» βοήθεια.
Να απαντήσει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την πρότασή του για Grexit θέλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας γιατί την απέρριψε αμέσως.
«Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%.
Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ» τόνισε.