Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση Τσίπρα «δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και δεν έχει μέλλον» διατυπώνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Βήμα FM.

Ειδικότερα, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός δεν νομίζω ότι είχε ενημερωθεί πλήρως γι’ αυτό που κρίνονταν και θα έρχονταν. Μην πάμε σ’ αυτή την ιστορία, είναι δύσκολη τι ακούστηκε και πώς ακούστηκε και είναι αυτό ένα θέμα. Ο ελληνικός λαός γνώριζε και ήξερε τι θα συμβεί; Ήξερε τι σημαίνει τρίτο Μνημόνιο; Εδώ δεν το ήξεραν οι βουλευτές που το ψήφισαν! Από τις 12 μέχρι τις 4 ψηφίστηκε το τρίτο Μνημόνιο και δεν το είχε διαβάσει κανένας…

Αν γίνονταν τώρα εκλογές, το ίδιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Δεν θα έβρισκε την ψήφο του ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί υπάρχει γενική κοινωνική κατακραυγή! Δεν θα έβρισκαν την ψήφο τους όσοι στήριξαν τα μνημόνια. Δεν αποκλείω καθόλου μέσα στο 2016 να έχουμε εκλογές. Ή εκλογές θα γίνουν – προβλέψεις κάνω, είναι πιθανότητες, δεν είμαι μάγος, αλλά κάνω εκτίμηση της κατάστασης – ή θα πάμε σε ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα, με τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, δηλαδή με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είτε και με τη ΝΔ, ίσως με άλλον τότε πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα η κυβέρνηση Τσίπρα και δεν έχει μέλλον».

Για τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από την Αριστερά, παρατήρησε: «Κατάλαβα το πνεύμα πολύ γρήγορα και είπα «άστο να πάει στο διάολο»… Δεν έχει νόημα να κουράζομαι, μια φιέστα είναι, ένας χρόνος εξαπάτησης του λαού. Πρώτη φορά βλέπω έναν πρωθυπουργό της χώρας να τιμάει μία λαϊκή εντολή, την οποία πρόδωσε και ξεπούλησε. Διότι η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη ήταν περήφανη, ένα μεγάλο και δυνατό ξέσπασμα του ελληνικού λαού που ζήταγε μια νέα πορεία, ανάσα, δημοκρατία και ανεξαρτησία, απαλλαγή από τα μνημόνια. Αυτά είχε υποσχεθεί η κυβέρνησή μας τότε, αλλά δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας με την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του τρίτου Μνημονίου όλα αυτά τα πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων και τώρα γιορτάζει τον ένα χρόνο. Τι γιορτάζει; Τα ερείπια των δηλώσεων και προγραμματικών δεσμεύσεών του;»

Σχετικά με τη συνέντευξη Βαρουφάκη και τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. ανέφερε: «Είδατε και τη συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη και ποτέ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν έθεσε θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα και αυτή ήταν μια από τις μεγάλες διαφωνίες μας. Στη συνέντευξή του δεν είπε ποτέ ότι έθεσε θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά αυτό που είπε είναι ότι θα έκανε ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, προκειμένου να ανακούφιζε – υποτίθεται – την οικονομία και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό πρότεινε και αυτό είπε κιόλας».

Τέλος, για τη δήλωση Βαρουφάκη ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις επαφές Λαφαζάνη με τη Ρωσία, επισήμανε πως «(ότι δεν είχε) ιδέα, θα το έλεγα πολύ υπερβολικό. Ότι δεν είχε αναμειχθεί επί της ουσίας στην όλη προσπάθεια, δεν είχε αναμειχθεί. Αλλά εγώ ενημέρωνα τις κυβερνητικές επιτροπές, το ΚΥΣΟΙΠ».