«Έχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός, της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας να ενωθεί και πάλι. Είναι κατακερματισμένος, είναι διάσπαρτος, εγώ λοιπόν προτείνω να βρεθούμε σε μια μεγάλη προγραμματική Συνδιάσκεψη όπου όλοι εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, μια νέα διακήρυξη γι’ αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα». Αυτό τόνισε η Φώφη Γεννηματά σε μια εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Βήμα FΜ για την πρωτοβουλία-πρόσκληση που ανέλαβε προκειμένου να συγκροτηθεί ενιαίος πόλος των προοδευτικών δυνάμεων.
Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανάδειξης νέου αρχηγού, εφ’ όσον προχωρήσουν τα πράγματα, τονίζοντας ότι θα εκλεγεί επικεφαλής αυτής της παράταξης από τη βάση, από τους Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό το χώρο, ενώ τα κόμματα αρχικά θα κρατήσουν την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την οντότητά τους σε όλη αυτή την πορεία που θα ξεκινήσει με αυτοοργάνωση ώστε να δημιουργηθούν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα που θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.
«Το εγχείρημα πρέπει να είναι μια κίνηση βάσης, ακριβώς για να ξεπεράσουμε τις καχυποψίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί και πως δεν θεωρεί αναγκαίο να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς σ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορεί όποιος το επιθυμεί να είναι υποψήφιος. «Είναι απολύτως ανοιχτό. Έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε αυτή την προσπάθεια. Θα ψηφίσει ο κόσμος. Αυτή είναι η πρότασή μου, είναι τελείως ανοιχτή», επεσήμανε, ενώ υπογράμμισε ότι η εκλογή από τη βάση ανατρέπει όλα τα δεδομένα και δείχνει πως δεν υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. «Δεν προσπαθεί κάποιος να κάνει ηγεμονικές κινήσεις, δεν προσπαθούμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ plus. Προσπαθούμε να ενώσουμε ξανά δυνάμεις της κοινωνίας, που είτε στράφηκαν σε άλλα κόμματα και ζήτησαν εκεί έκφραση, είτε αποστασιοποιήθηκαν πλήρως. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό της αποχής στις τελευταίες εκλογές και πρέπει να μας προβληματίσει», τόνισε η κ. Γεννηματά και δεν απέκλεισε να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου προσεχώς.
Πήρε σαφείς αποστάσεις από τη ΝΔ, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν ριζικές, διαχρονικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στο κόμμα μου, στην ευρύτερη παράταξή μου και στη Δεξιά και αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει, επειδή εκλέγεται ένας νέος αρχηγός».
«Η Δεξιά δεν αλλάζει επειδή αλλάζει ο επικεφαλής της. Είναι συγκεκριμένη. Δεν έρχεται από παρθενογένεση», ανέφερε σε άλλο σημείο και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ γιατί ήταν εθνική ανάγκη.
«Σχετικά με τα ζητήματα του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δεν μπορεί να είσαι ό,τι δηλώσεις. Είσαι ό,τι αποδεικνύεις με τις πράξεις σου ότι πρεσβεύεις. Και μένει να κριθεί αυτό. Βεβαίως υπάρχουν και δείγματα γραφής από το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε.
Υπογράμμισε δε ότι η Εξεταστική Επιτροπή αποκτά ιδιαίτερο νόημα και αξία μετά από τα όσα αποκαλυπτικά υπήρξαν στη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη. «Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και ηθικής τάξεως ζητήματα», σημείωσε.
Για τους αγρότες είπε ότι πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί βάρη, επέκρινε ωστόσο την κυβέρνηση για την εξοντωτική, για τον κλάδο, πρόταση που φέρνει, ενώ για το Ασφαλιστικό τόνισε ότι δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την πολιτική της.