Τον ανένδοτο ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα με το άρθρο του στους Financial Times να επαναφέρει το ζήτημα, το οποίο την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει αντιδράσεις και εν πολλοίς είχε απορριφθεί από τους ευρωπαίους εταίρους.
Οι γεννεσιουργές αιτίες του «ανταρτοπόλεμου» της κυβέρνησης με το ΔΝΤ βρίσκουν τις ρίζες τους στην… επόμενη στροφή του προγράμματος που εμπεριέχει το μεγάλο κάβο του Ασφαλιστικού, καθώς το Ταμείο είναι αυτό που επιμένει στις πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές. Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα, επανέλαβε την επιθυμία της κυβέρνησης για έξωση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη μπορεί να κανονίσει μόνη της τα του οίκου της μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων το προσεχές διάστημα στις αρχές του έτους προκειμένου να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τις περικοπές στις συντάξεις. Οι επανειλημμένες αναφορές του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα ως «ευρωπαϊκό ζήτημα» επιβεβαιώνουν τη σκληρή στάση και την ακαμψία που επιδεικνύει το ΔΝΤ, το οποίο λειτουργεί στη βάση των δικών του κανόνων χωρίς καμία πολιτική απόχρωση, την ώρα που η Κομισιόν που δίνει τον τόνο πλέον στο τρίτο πρόγραμμα παρουσιάζει πολιτικές ευαισθησίες.
Έτσι, την ώρα που ο ESM αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση επιχειρεί ξορκίζοντας το ΔΝΤ να ξορκίσει επί της ουσίας την επιμονή του Ταμείου σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μελλοντικά συνδέονται από την Ουάσιγκτον με τις δαπάνες στο Ασφαλιστικό.
Ενδεικτικό της επιμονής του ΔΝΤ στη συνταγή της ακραιφνούς λιτότητας, όπως αναφέρουν τα Νέα είναι το γεγονός ότι το Ταμείο ανεβάζει το λογαριασμό για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στα τρία δισ. την ώρα που η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να συμβιβαστεί με μέτρα ενός δισ. ευρώ. Πηγές των δανειστών αναγνωρίζουν πως το Ταμείο, το οποίο λειτουργεί επί του παρόντος ως σύμβουλος στο πρόγραμμα, έχει παγώσει τη χρηματοδότηση και η επιλογή των μέτρων τα οποία θα πρέπει να έρθουν εις πέρας γίνονται από την Κομισιόν σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά. Εξάλλου, η εκταμίευση των δόσεων γίνεται καθαρά από το Eurogroup.
Δεδομένο είναι πάντως ότι το Βερολίνο επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνο υπό την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου, καθώς εκτιμά ότι η Κομισιόν δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα. Για αυτό το λόγο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καταστήσει σαφές από την πλευρά του ότι θέλει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Μένει να φανεί κατά πόσο το Βερολίνο θα συμβιβαστεί με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου σε αυτό ή θα επιμείνει η συμμετοχή του να μεταφράζεται και σε οικονομική συμβολή.
Όπως και να έχει, όπως όλα δείχνουν ο ψυχρός πόλεμος για το ΔΝΤ θα συνεχιστεί μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα κρίνουν εν πολλοίς και τις τελικές αποφάσεις του Ταμείου. Η Ουάσιγκτον πάντως, εκτεθειμένη από τη λάθος συνταγή των προηγούμενων προγραμμάτων που τελικά εκτόξευσαν το χρέος δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε να απεμπλακεί από το πρόγραμμα.