Μία εβδομάδα μετά τις αντιδράσεις Βερολίνου και Βρυξελλών για την επιμονή της Ελλάδας να μείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Αλέξης Τσίπρας με πρωτοσέλιδο άρθρο του στους Financial Times επανέρχεται και επιμένει στην εξαίρεση του Ταμείου, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τη στάση που τηρεί το Ταμείο και ζητώντας να έχει η Ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε ανοίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην ΕΡΤ, προκαλώντας τις αντιδράσεις τόσο του Βόλγκανγκ Σόιμπλε, όσο και του Πιερ Μοσκοβισί.
«Είμαι προβληματισμένος από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη πλέον έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά θέματα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον, υπέδειξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη όταν θα κληθεί να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αν θα παραμείνει.
«Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς ευρωπαϊκά θέματα» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος προκειμένου να ανακτηθεί η εθνική κυριαρχία και να αποχωρήσει η λεγόμενη τρόικα.
«Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης) τόσο καλύτερο για τη χώρα», είπε. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».
«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να φύγει από τον έλεγχο της τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή»,δήλωσε. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι το τρίτο πακέτο που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο περιλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο, λόγω του ότι περιλαμβάνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».
Πέραν αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος για την άρση όλων των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων που επιβλήθηκαν με τα capital controls μέχρι τον Μάρτιο και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές «πριν το τέλος του 2016».
«Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός.