Μέσα στο γενικό ορυμαγδό αποκαλύψεων, αναφορικά με το σκάνδαλο των ομολόγων, υπήρξε κι ένας τίτλος που όχι μόνο δε ζημίωσε, αλλά αντιθέτως έδωσε υπεραπόδοση 18% μέσα σε μια τριετία, όπως αποκαλύπτει η ΝΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που το newsbeast.gr διαθέτει και τα οποία βασίζονται στις αποκαλύψεις της ΝΔ, αναφορικά με τη λειτουργία της εξεταστικής για τα ομόλογα επιτροπής, από απάντηση του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας κ. Νικολόπουλου, προέκυψε ότι το δομημένο ομόλογο με κωδικό XS0288059693, που αγοράστηκε την 26/2/2007 και έληξε την 26/2/2010, είχε απόδοση 18%, δηλαδή απόδοση, μέσα σε μια τριετία, πολλαπλάσια από εκείνη που θα είχε από τις συνήθεις προθεσμιακές καταθέσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολόπουλος «είναι πάγια η τακτική του ΠΑΣΟΚ, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, να παρουσιάζει «το άσπρο- μαύρο». Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα ομόλογα, επεχείρησαν να κλονίσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την παραπάνω αποκάλυψη, με το σαθρό και αστήρικτο επιχείρημα ότι, δήθεν, το εν λόγω ομόλογο «δεν έχει σχέση με τα ομόλογα που εξετάζει η Εξεταστική Επιτροπή» αναφέρει ο γαλάζιος βουλευτής.

Παράλληλα ερμηνεύοντας την παρ. 2 της παραπάνω «απάντησης» του κ. Λοβέρδου όπως τους συνέφερε, επεχείρησαν να παρουσιάσουν, ότι το Ελληνικό δημόσιο «ζημιώθηκε» από την επαναγορά άλλου ομολόγου, με κωδικό XS0286916027, με το ποσό των 3.067.762,48 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ταμεία που είχαν αγόρασαν και επέστρεψαν το εν λόγω ομόλογο στην ανάδοχο JP Morgan.

Όμως, η υποτιθέμενη «ζημία», που προήλθε από το εν λόγω ομόλογο, το οποίο εκδόθηκε την 22/2/2007 και είχε λήξη την 22/2/2019, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που προβλεπόταν από το άρθρο 23 του ν.3586/2007, που αναγκάστηκε, μετά από απαίτηση σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, να περάσει τότε από τη Βουλή, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την αγορά δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να σταματήσει ο θόρυβος που είχε προκληθεί.

Βάσει, λοιπόν, του παραπάνω νόμου, στις περιπτώσεις που επαναγοραζόταν ομόλογο πριν τη λήξη του, θα καταβαλλόταν στα ταμεία, ως αντιστάθμισμα για το «πέναλτι» της πρόωρης εξαγοράς, η παραπάνω έκτακτη οικονομική ενίσχυση, προκειμένου οι Διοικήσεις των ταμείων να μην κατηγορηθούν για απιστία.

«Και έρχονται τώρα οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε για την πρόωρη επαναγορά του παραπάνω ομολόγου να την παρουσιάσουν ως δήθεν ζημία του Κρατικού προϋπολογισμού, που προέκυψε από το εν λόγω ομόλογο. Δηλαδή, η διαστρέβλωση της αλήθειας και η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο» υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος

Από κατήγοροι, φταίχτες

Την ίδια ώρα που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται, πως για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους για «λεηλασία» της περιουσίας των ταμείων από τα δομημένα ομόλογα, το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε στις 12/7/2010 από τις διεθνείς χρηματαγορές, το ποσό του 1.250.000.000 ευρώ για εξάμηνη διάρκεια με επιτόκιο 4,65%, δηλαδή 4% περίπου παραπάνω από το υποτιθέμενο ζημιογόνο επιτόκιο 0,64% του παραπάνω ομολόγου(!!!).

Επομένως, λόγω της παραπάνω διαφοράς κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες των επιτοκίων δανεισμού στις παραπάνω περιπτώσεις(4,65% έναντι 0,64%), το όφελος του Ελληνικού Δημοσίου επί του ποσού των 280.000.000 ευρώ του «ζημιογόνου», κατά τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραπάνω δομημένου ομολόγου, θα ήταν 280.000.000 Χ 0.04= 11.200.000 ευρώ(!!!) και τούτο μόνο για το 2010, οπότε υπερβαίνει την «επιβάρυνση» των 3.067.762,38 κατά 3,65 φορές, κατά δε τη διάρκεια των δώδεκα ετών, το όφελος θα υπερέβαινε την «επιβάρυνση» αυτή κατά μερικές δεκάδες φορές.

Μετά τα παραπάνω, ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα των Ομολόγων, από με την οποία ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, αν από «το Ομόλογο ISIN XS 0286916027 ποσού 280.000.000 ευρώ, που αγόρασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, υπήρχε κέρδος ή ζημία (για τα ταμεία ή το ελληνικό δημόσιο), όπως ισχυρίστηκαν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των Ομολόγων».