«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Νετανιάχου για την πρόσκληση, την υποδοχή, και τα καλά του λόγια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ισραήλ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να εστιάσουμε και να ενισχύσουμε τη φιλία και τη συνεργασία μας. Τέτοιοι τομείς είναι ο τουρισμός, οι πολιτιστικές συναλλαγές, αλλά και η έρευνα, η τεχνολογία και η ενέργεια», συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Διαπιστώσαμε ότι εκτός από τον υψηλό αριθμό τουριστών στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να κάνουμε βήματα ενίσχυσης των επενδύσεων ανάμεσα στις 2 χώρες, καθώς και της δυνατότητας να προχωρήσουμε στην αν ανάπτυξη τεχνογνωσίας και αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού των χωρών μας και ιδίως των νέων επιστημών μας».
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας στην ενέργεια, τον αγροτικό τομέα, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό.
«Τεράστιες ευκαιρίες ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι υπάρχουν «δυνατότητες στη συνεργασία, έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».
«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη σειρά των διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας – Ισραήλ στις αρχές του ’16, καθώς και την επόμενη μέρα να προχωρήσουμε στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, προκειμένου να δούμε σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε, να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και να γίνουν πρακτικά βήματα και να μην μείνουμε μόνο σε συζητήσεις επί χάρτου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Κατόπιν αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ: «Κουβεντιάσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του τζιχαντισμού και να ενθαρρύνουμε ενέργειες για το τέλος του πολέμου στη Συρία».
Όσο για το Παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είχαν μια «εξαιρετικά ειλικρινή συζήτηση».
«Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις του Νετανιάχου. Θέλαμε να συζητήσουμε αυτό το διάλογο. Τονίσαμε ότι ως φίλος και εταίρος του Ισραήλ, πόσο μας ανησυχεί το σημερινό αδιέξοδο. Τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά και στη βία κατά αμάχων. Μόνο με διάλογο και αλληλοκατανόηση λύνονται τα προβλήματα. Εμείς θέλουμε να παίξουμε ένα ρόλο εποικοδομητικό προκειμένου να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου σε αυτό το πρόβλημα», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Τέλος θέλω να πω ότι είμαι σε ένα ιστορικό τόπο, σε έναν τόπο όπου συναντιέται η Ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών θρησκειών και εθνών, σε έναν τόπο που πάντοτε ήταν ο τόπος συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών. Θεωρώ ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε την πολυπολιτισμικότητα στη Μέση Ανατολή και την ειρηνική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.