Η ιδέα ότι η διατροφή επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση και τη συμπεριφορά μας δεν είναι καινούρια, πρόσφατες όμως επιστημονικές έρευνες έρχονται να ρίξουν φως στη σύνδεση μεταξύ των ω-3 λιπαρών οξέων και της μείωσης της επιθετικότητας.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Aggression and Violent Behavior», η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων, κυρίως μέσω συμπληρωμάτων, όπως τα ιχθυέλαια, μπορεί να μειώσει την επιθετική συμπεριφορά έως και 28%.
Αυτή η ανακάλυψη βασίζεται σε μια μετα-ανάλυση 29 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 3.918 άτομα από διάφορες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα και πώς συνδέονται με εγκέφαλο και συμπεριφορά
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, αλλά μπορεί κάποιος να τα λάβει και από συμπληρώματα διατροφής. Είναι γνωστά για τα οφέλη τους στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς και για τη συμβολή τους στη μείωση της φλεγμονής.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά έχει γνωστική και νευροχημική βάση. Τα ωμέγα-3 είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των νευροδιαβιβαστών και της έκφρασης γονιδίων.
«Ως εκ τούτου, δεδομένου του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι τα ωμέγα-3 εμπλέκονται σε πολλαπλές πτυχές της βιολογίας των νευρώνων και της υπόθεσης ότι υπάρχει, εν μέρει, μια νευροβιολογική βάση στην επιθετικότητα, είναι λογικό να εξετάσουμε αν τα συμπληρώματα αυτά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της επιθετικότητας ρυθμίζοντας τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που μπορεί να είναι δυσλειτουργικοί σε ορισμένα άτομα» ανέφεραν οι ερευνητές.
Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα, όπως αναφέρεται στο Science Alert, υπέδειξε ότι η έλλειψή τους μπορεί να διαταράξει τη χημεία του εγκεφάλου, συμβάλλοντας σε επιθετικές ή αντικοινωνικές συμπεριφορές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ω-3 βοηθούν στη ρύθμιση αυτών των συμπεριφορών, διατηρώντας τις βασικές διαδικασίες του εγκεφάλου σε καλή λειτουργία.
Οι δοκιμές που αναλύθηκαν από τους ερευνητές διήρκησαν κατά μέσο όρο 16 εβδομάδες και περιλάμβαναν συμμετέχοντες ηλικίας από 16 ετών έως 60 ετών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είχαν θετική επίδραση τόσο στην αντιδραστική επιθετικότητα (αυτή που προκαλείται ως απάντηση σε προκλήσεις), όσο και στην προληπτική επιθετικότητα.
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί η χορήγηση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 για τη μείωση της επιθετικότητας, ανεξάρτητα από το αν το περιβάλλον είναι η κοινότητα, η κλινική ή το σωφρονιστικό σύστημα» δήλωσε ο Έντριαν Ρέιν, νευροεγκληματολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Τα ωμέγα-3 δεν είναι μια μαγική σφαίρα που θα λύσει το πρόβλημα της βίας στην κοινωνία. Μπορεί όμως να βοηθήσει; Με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί και θα πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε με βάση τις νέες γνώσεις που έχουμε» τόνισε.
Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερης διάρκειας μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως η σχέση των ω-3 με τη μείωση της επιθετικότητας. Ωστόσο, τα τρέχοντα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις.
Πέρα από την επιθετικότητα: Τα οφέλη των ω-3
Σημειώνεται πως εκτός από τη θετική τους επίδραση στην ψυχική υγεία, τα ω-3 έχουν συνδεθεί και με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων προβλημάτων υγείας. Έτσι, η προσθήκη τους στη διατροφή δεν προσφέρει μόνο έναν τρόπο αντιμετώπισης της επιθετικότητας, αλλά και γενικότερα οφέλη για την υγεία.