Η Ελλάδα πιστεύει, ότι το κλειδί μιας συμφωνίας λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, και υπογράμμισε ότι «η λύση του Κυπριακού, αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, στην οποία η Ελλάδα προσβλέπει».
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, ο κ. Βούτσης κατέστησε σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί «πρωτίστως ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής». Από την Τουρκία, είπε, αναμένουμε συγκεκριμένες, εποικοδομητικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, «ως έμπρακτη απόδειξη των, κατά τα άλλα, καλοδεχούμενων ρητορικών διαβεβαιώσεών της, ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία».
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, επεσήμανε ότι για την επίλυση του Κυπριακού, η προσφορότερη μέθοδος είναι οι δικοινοτικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με την διευκολυντικού χαρακτήρα συνδρομή της αποστολής καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Άλλες μέθοδοι διαπραγμάτευσης τις οποίες κατά καιρούς προτείνει και ξαναπροτείνει η Τουρκία, κυρίως, εξυπηρετούν σκοπιμότητες παραγκωνισμού των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, υπονόμευσης της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης, εξίσωσης των ευθυνών της κατοχικής δύναμης, που είναι η Τουρκία, με τις πολύπλευρες προσπάθειες της Ελλάδας να στηρίξει τη Κυπριακή Δημοκρατία και τη διαπραγματευτική προσπάθεια των δύο κοινοτήτων και της διαιώνισης του αναχρονιστικού και απαράδεκτου – για σύγχρονο κράτος και μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Κύπρος – συστήματος των εγγυήσεων του 1960», σημείωσε.
Περαιτέρω ο κ. Βούτσης έκανε σαφές, ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, θα πρέπει βεβαίως να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διασφαλίζει δηλαδή την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου καθώς και την συνέχιση της αποτελεσματικής εκπροσώπησης της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Βούστης, δεν παρεμβαίνει στη διαπραγμάτευση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και πρωτίστως το ενδιαφέρον και η ουσιαστική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στη διεθνή πτυχή του προβλήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, δήλωσε, η Ελλάδα έχει αναλάβει κατά τους τελευταίους μήνες, διεθνείς σημαντικές πρωτοβουλίες για την ουσιαστική και έγκαιρη ανάδειξη της καίριας αυτής πτυχής. «Πρωτοβουλίες που επανέφεραν το ζήτημα στο επίκεντρο των διπλωματικών διαβουλεύσεων και έχουν καταστήσει σαφές ότι για την Ελλάδα όπως και για την Κύπρο, πραγματική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δεν νοείται χωρίς την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς τη κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960», επεσήμανε.
Από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο Νίκος Βούτσης κάλεσε την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον κυπριακό λαό και να δεχτεί ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και αναγνώριση της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. «Να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει ότι, ζητούμενο της διαπραγμάτευσης αυτής δεν είναι η κατάλυση, αλλά η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους-μέλους του ΟΗΕ, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο που να διασφαλίζονται η συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, και γενικότερα η λειτουργικότητά του», τόνισε.
Επίσης, υπέδειξε ότι η Τουρκία έχει κάθε δυνατότητα και συμφέρον να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ζητήματα, είπε, όπως της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγγυάται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάποια στρατιωτική δύναμη. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση της Κύπρου. Η Ελλάδα, όπως και ο Κυπριακός Ελληνισμός, δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Στην ομιλία του ο κ. Βούτσης ευχαρίστησε τον κυπριακό Ελληνισμό για την έκδηλη και διάχυτη αλληλεγγύη του στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει και να υπερβεί η Ελλάδα τη σκληρή οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει εδώ και πέντε χρόνια. Η εφαρμογή μνημονιακών, υφεσιακών πολιτικών, δήλωσε , «επέφεραν εκτεταμένη φτωχοποίηση, τεράστια ανεργία ιδιαίτερα στους νέους, που σε μεγάλο ποσοστό φεύγουν από τη χώρα – πολιτικών που αντί να οδηγήσουν στην υπέρβαση οδήγησαν στην όξυνση της κρίσης».
Αυτή η κοινωνικά άδικη «θεραπεία», που επιβλήθηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ενυπάρχει σε έναν βαθμό και στην παρούσα δανειακή σύμβαση, σημείωσε ο κ. Βούτσης. Ωστόσο, εκτίμησε ότι «διανοίγονται πλέον και σαφείς δυνατότητες, μέσα και απ’ αυτήν, για μια πραγματική και ταχεία υπέρβαση αυτής της κατάστασης».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στα δραματικά προβλήματα που θέτει η τεράστια αύξηση των προσφυγικών ροών, που παράγονται στην ευρύτερη κοινή περιοχή μας λόγω επεμβάσεων, εμφύλιων συρράξεων και ανάδειξης ακραίων και τρομοκρατικών φονταμενταλιστικών δυνάμεων. «Έχουμε όλοι επίγνωση, ακόμα κι αν δεν ομολογείται από κάποιους ανοικτά, ότι οι πολιτικές της λεγόμενης Δύσης δεν υπήρξαν καθόλου αμέτοχες στη δημιουργία αυτών των εμπόλεμων εστιών, μέσα από τις οποίες οδηγούνται σχεδόν σε διάλυση κράτη της περιοχής», πρόσθεσε.
O πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, προσφωνώντας τον Έλληνα ομόλογο του, δήλωσε
ότι αναμένεται στην υπό εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία να υπάρξει επιτέλους εγκατάλειψη της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.
Ο κ. Ομήρου προέτρεψε όλους όσοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα περίοδο ως «ευκαιρία για λύση», να αποταθούν προς την Τουρκία για να την πείσουν «να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική».
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επίσης, έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος ευχήθηκε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για τον ελληνικό και τον κπριακό λαό. Μου δόθηκε η ευκαιρία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος να μιλήσω «επί όλων των θεμάτων που απασχολούν το έθνος, από απόψεως εκκλησιαστικής, εθνικής και οικονομικής».
Ο Νίκος Βούτσης είπε ότι έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάλυση και στις επισημάνσεις που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, στο πλαίσιο του ιδιαίτερου ρόλου που ιστορικά διαδραματίζει η Εκκλησία της Κύπρου.