Έμμεση απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται για τη Γενοκτονία των Ποντίων έδωσε ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937» που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο των Προπυλαίων.
«Το νεοελληνικό κράτος υπήρξε χάρις στο πανεπιστήμιο, το οποίο ήταν ο τροφοδότης της ανάπτυξης του τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε. «Υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο βάλλεται και υπονομεύεται» πρόσθεσε αφού σημείωσε ότι «με το Πανεπιστήμιο Αθηνών με συνδέουν καλά χρόνια».
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και ηθική. «Η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τη δημόσια εκπαίδευση είναι προϋπόθεση για να στοχαστούμε. Συνεχώς ορθώνονται παλαιότερα και νέα στερεότυπα που έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε ζώνη χαμένων ευκαιριών. Καθημερινά υπάρχει αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου, τον οποίο ζούμε ως παρηγορητικό λόγο στην οικονομική κρίση», είπε αναφερόμενος εμμέσως στις επιθέσεις που δέχθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του για τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Η Πολιτεία θα παραμείνει στο πλευρό του δημόσιου πανεπιστημίου», κατέληξε.
Αναγνωστόπουλου: Φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού
Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστόπουλου. «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έφτιαξε τους ιστούς της συνοχής της κοινωνίας», ανέφερε για να προσθέσει ότι η σκέψη που παράγεται στα πανεπιστήμια θα πρέπει να διαχυθεί περισσότερο στην κοινωνία. Καθώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, «παρατηρούνται φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού, όταν τολμήσει κάποιος από έναν απλό πολίτη έως κάποιον με θεσμικό ρόλο να πει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω συζήτηση».
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος καταδίκασε από την πλευρά του «φαινόμενα βίας και όχλου στους χώρους του Πανεπιστημίου και εκτός αυτού, από όπου και να προέρχονται», ενώ αναφερόμενος στο βιβλίο που υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί Κώστας Γαβρόλου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Χάιδω Μπάρκουλα, έκανε λόγο για ένα έργο που καταγράφει με πληρότητα και ακρίβεια την ιστορία του ΕΚΠΑ. «Είναι ένα γοητευτικό ανάγνωσμα, ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας», τόνισε.