Από τη Ραμάλα που βρίσκεται, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για μια ακόμα φορά την προσήλωσή του στην ειρηνευτική διαδικασία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να βοηθήσουν για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής τους με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλωσόρισε για πολλοστή φορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τον κ. Παπανδρέου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι: «Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικές. Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία.

Μας ανησυχεί η στάση αλλά και οι πρακτικές του Ισραήλ σε μια σειρά από ζητήματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων. Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά».