Μεγάλωσα με την εικόνα του Βασίλη Λεβέντη να εξαπολύει μύδρους. Νεότερος, με πλουσιότερη και σκουρότερη κόμη… χτυπούσε από τη συχνότητα του καναλιού 67 το «σάπιο πολιτικό σύστημα». Πολλά χρόνια μετά τον συνάντησα στα γραφεία του κόμματός του, ασπρομάλλη και ανακουφισμένο. Η έκφραση του προσώπου του κραύγαζε: «Πέτυχα!». Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπίρη – Φωτογραφίες/βίντεο: Γιάννης Κέμμος Μόλις έμαθε το αποτέλεσμα έφυγε από το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του κόμματος στην Καρόλου. Συνάντησε δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία να τον περιμένουν. Ποτέ του δεν είχε ξαναδεί τόσες κάμερες στραμμένες όλες προς το μέρος του. Στο πεζοδρόμιο και στον δρόμο ήταν μαζεμένοι πάνω από 2.000 υποστηρικτές του. Με δυσκολία ανέβηκε στο γραφείο, ενώ οι δημοσιογράφοι στην είσοδο πάλευαν για να του αποσπάσουν μία δήλωση πριν από τους… ανταγωνιστές. Θυμάται όταν 10 συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Έσβηναν τα φώτα κι εκείνος έμενε μόνος του, περιμένοντας τις επόμενες εκλογές, όπως ο ίδιος λέει. Αυτή τη φορά όμως δεν συνέβη το ίδιο. Τον τρομάζει, όπως λέει, ότι δεν θα προλαβαίνει να ανταποκρίνεται σε όλα όσα του ζητάει ο κόσμος. «Θα συνεχίσω να κυκλοφορώ με το Yaris μου και χωρίς συνοδεία αστυνομικού. Μόνος μου, όπως έκανα έως και σήμερα», δηλώνει στο newsbeast.gr. Και προετοιμάζει τους βουλευτές του: «Η θητεία τους θα κρατάει για έξι μήνες. Στη συνέχεια θα αντικαθίστανται από τους πρώτους επιλαχόντες στην περιφέρειά τους». Αυτή ήταν άλλωστε και η αρχική συμφωνία με τους υποψηφίους του πριν τους εντάξει στα ψηφοδέλτια της Ένωσης Κεντρώων. Μεταξύ άλλων εκτιμά ότι η κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που ευαγγελίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιανουάριο του 2016. «Τότε θα μπει και η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και θα έχουμε οικουμενική». Διαβάστε τη συνέντευξη του Βασίλη Λεβέντη στο newsbeast.gr. – Κύριε Λεβέντη άκουσα ότι σκοπεύετε να αλλάξετε τους εκλεγέντες βουλευτές έως τον Φεβρουάριο. Επομένως έχετε συμφωνήσει μαζί τους ότι σε μερικούς μήνες από τώρα θα παραιτηθούν όλοι και θα αντικατασταθούν από τους πρώτους επιλαχόντες; «Αυτό ισχύει και θα συμβαίνει ανά έξι μήνες. Ήταν ένας από τους όρους συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια. Η διαδικασία θα λειτουργήσει ως εξής: Οι βουλευτές θα προσλάβουν ως επιστημονικούς συνεργάτες τους πρώτους επιλαχόντες ώστε να ενημερώνονται επί του κοινοβουλευτικού έργου και στη συνέχεια θα τους αντικαθιστούν». – Στην περίπτωση κατά την οποία είχαν εκλεγεί με σταυρό και όχι με λίστα, θα κάνατε το ίδιο; «Σε αυτή την περίπτωση θα δεχόμαστε τη θέληση του λαού. Και πάλι όμως εάν υπήρχε ανάγκη και έπρεπε να παραιτηθεί κάποιος, ελπίζω ότι θα το έκανε. Στο κόμμα μας δεν υπάρχει αρχομανία. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το γεγονός ότι εάν χρειαστεί να μείνει κάποιος για ένα χρόνο ή περισσότερο στη θέση του, δεν μπορεί να το κάνει εφόσον υπάρχει ανάγκη και με βάση την προσφορά του καθενός».
«Δεν θα πάρω βουλευτικό αυτοκίνητο. Όσοι από τους βουλευτές δεν έχουν αυτοκίνητα πιθανόν να το κάνουν».
– Ως μέλη της Βουλής, έχετε πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Θα αρνηθείτε ή θα δεχθείτε; «Εγώ δεν θα πάρω βουλευτικό αυτοκίνητο. Όσοι από τους βουλευτές δεν έχουν αυτοκίνητα πιθανόν να το κάνουν». – Ποια είναι η κατεύθυνση που υπάρχει από το κόμμα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα; «Η δική μας κατεύθυνση είναι να πάρουν αυτοκίνητο από τη Βουλή μόνο όσοι δεν έχουν». – Θα προτείνατε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών; «Είναι μία από τις προτάσεις που κάνω στην επιστολή μου προς τον κύριο Τσίπρα. Αυτό που ζητάω είναι να μην υπερβαίνει τα 12 χρόνια η θητεία τους στη Βουλή και ο αριθμός τους να περιοριστεί στους 200. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και μπορεί να γίνει με έναν απλό νόμο, ενώ εάν μειώνονταν οι βουλευτές σε 150, θα έπρεπε να αλλάξει το Σύνταγμα». – Εάν κοιτάξει κανείς το πρόγραμμά σας θα δει ότι ανάμεσα στις προτάσεις σας είναι και η κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Επομένως στην περίπτωση κατά την οποία πάμε ξανά σε εκλογές δεν θα πάρετε το ποσό που δικαιούστε για τις εκλογικές δαπάνες; «Αυτό που προτείνουμε είναι η αντικατάσταση της επιχορήγησης με εφόδια. Για παράδειγμα ένας δήμαρχος στη Δράμα, να μπορεί να μισθώνει ένα γραφείο, όπου θα στεγάζονται τα γραφεία όλων των κομμάτων. Ή το Εθνικό Τυπογραφείο να μπορεί να τυπώσει έναν αριθμό φυλλαδίων όταν διοργανώνει κάποιο κόμμα ένα συνέδριο. Στην ουσία αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει στήριξη προς τα κόμματα σε είδος και όχι σε χρήμα. Θα δώσω μάχη να αλλάξει ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και να προσφέρει το κράτος μόνο σε είδος, καθώς και όσοι ιδιώτες επιθυμούν».
«Δεν είμαστε βλάκες να γίνουμε οι μόνοι που δεν παίρνουν κρατικά χρήματα, ενώ όλοι οι άλλοι θα εισπράττουν κανονικά!»
– Άρα δεν θα λάβετε την αποζημίωση που δικαιούστε μετά την είσοδό σας στη Βουλή; «Δεν ξέρω… Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάποια χρέη, ίσως καλύψουμε ορισμένα από αυτά, αλλά θα αγωνιστούμε από την πρώτη ημέρα να αλλάξει ο νόμος. Δεν είμαστε όμως και βλάκες να γίνουμε οι μόνοι που δεν παίρνουν κρατικά χρήματα, ενώ όλοι οι άλλοι θα εισπράττουν κανονικά!. Θα προσπαθήσουμε όμως πάση θυσία να μην πάρουν ούτε οι άλλοι. Θα τους εκθέσω όλους. Από τη στιγμή που κόβουμε τη σύνταξη του πολίτη και πρέπει να την κόψουμε κι άλλο, μέσα στον περιορισμό των δαπανών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή της επιχορήγησης προς τα κόμματα αλλά και προς τις ΜΚΟ. Επομένως το ερώτημα δεν πρέπει να ανάγεται στο εάν «εσύ κύριε Λεβέντη που είσαι πατριώτης δεν θα πάρεις τίποτα». Όλα τα κόμματα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην εισπράξουν ούτε ευρώ». – Δεν πήρατε την επιχορήγηση που είχατε δικαίωμα από τις προηγούμενες εκλογές με βάση το ποσοστό 1,5% που λάβατε; «Είχαμε δικαίωμα να λάβουμε 180.000 ευρώ και τελικά λάβαμε μόνο 15.000 για να καλύψουμε χρέη». – Και αν δεν λάβετε επιχορήγηση από πού θα συντηρηθείτε; Πώς καλύψατε τα έξοδα των εκλογών; «Με ίδια εφόδια και με τη συμμετοχή φίλων ιδιωτών, κάτι που επιτρέπεται. Δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την ιδιωτική χρηματοδότηση, όπως συμβαίνει και στην Αμερική. Στις εκλογές καλύψαμε τα έξοδα με δαπάνες των υποψηφίων. Ο καθένας έδωσε από 100 ευρώ, κάποιοι φίλοι έδωσαν 200 ευρώ. Ό,τι μπορούσε ο καθένας. Συν τοις άλλοις δεν είχαμε μεγάλα έξοδα, καθότι οι εκλογές ήταν με λίστα και δεν χρειάστηκε οι υποψήφιοι να δαπανήσουν χρήματα». – Σκοπεύετε να δεσμεύετε τις βουλευτικές αποζημιώσεις ή μέρος αυτών, οι οποίες θα καταλήγουν στα ταμεία του κόμματος και όχι στους λογαριασμούς των βουλευτών σας, όπως ακούστηκε; «Όχι. Απλά θα συστήσω να ιδρύσουν γραφεία στις περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή. Αυτό θα προτείνω και όχι να δώσουν χρήματα εδώ. Εξάλλου οι δικοί μας βουλευτές θα παραμένουν στις θέσεις τους μόνο για έξι μήνες και όχι για τέσσερα χρόνια. Γενικότερα σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές αποζημιώσεις ζητώ επιτόπου μείωση 50%. Κάτι που θα ισχύει και για όλους τους αιρετούς αλλά και μητροπολίτες». – Υπό ποια προϋπόθεση θα στηρίζατε τον Αλέξη Τσίπρα; Ισχύει ότι του ζητήσατε να απολύσει από το Δημόσιο όλους τους συγγενείς των βουλευτών και των υπουργών με την απειλή ότι θα τον καταψηφίσετε στις προγραμματικές δηλώσεις; «Αυτή τη στιγμή φεύγει επιστολή από εμένα με προορισμό το γραφείο του. Στην επιστολή αυτή του θέτω όρους με βάση τα εννέα σημεία της Ένωσης Κεντρώων. Βέβαια, εάν τηρήσει τα εννέα σημεία, γκρεμίζει τους κομματικούς στρατούς και επομένως δεν πιστεύω ότι θα αποδεχτεί τους όρους μας. Εάν όμως ανταποκριθεί, σημαίνει ότι κάνει μία μεγάλη υπέρβαση και σε αυτή την περίπτωση θα σκεφτώ πολύ σοβαρά να του παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις».
«Δεν μίλησα με τον κύριο Τσίπρα μετεκλογικά. Συναντήθηκαν ορισμένοι δικοί μου συνεργάτες με κάποιους δικούς του»
– Μιλήσατε με τον κύριο Τσίπρα μετεκλογικά; «Όχι. Έγινε μόνο σε κατώτερο επίπεδο μία συνεννόηση. Συναντήθηκαν ορισμένοι δικοί μου συνεργάτες με κάποιους δικούς του». – Ποιο ήταν το αντικείμενο συζήτησης; «Εμείς λέγαμε προεκλογικά ότι θα παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε η Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ. Όμως θα δώσουμε την ψήφο μας μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αλλάξει στάση. Στην επιστολή μας ζητούμε να πάει αμέσως στους ξένους και να ζητήσει να αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Αντί για τα μέτρα που θα περάσει με εφαρμοστικούς νόμους στη Βουλή, έχουμε εισηγηθεί άλλα πιο αποτελεσματικά». – Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα της οικογενειοκρατίας στη δημόσια ζωή; «Είναι απόλυτα κακό, κάποιος ο οποίος παραμένει για 30 χρόνια βουλευτής, να διορίζει στη συνέχεια το γιο ή τον ανιψιό του. Σε ό,τι φορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνονται από γραφεία ευρέσεως εργασίας με απολύτως αντικειμενικούς όρους μέσω ΑΣΕΠ. Ακόμα και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μην προσλαμβάνει ο καθένας τον ανιψιό του, αλλά να είναι υποχρεωμένος κατά 90% να απορροφά κόσμο από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας». – Περιγράψτε το συναίσθημα ενός ανθρώπου, ο οποίος καταφέρνει μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια να μπει στη Βουλή; «Μέχρι πριν από τρία χρόνια τα δύο κόμματα -ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.- έπαιρναν ποσοστά της τάξεως του 90%. Δεν υπήρχε χώρος για την Ένωση Κεντρώων. Δύο άνθρωποι μόνο κατάφεραν να σπάσουν το όριο του 3%, ο Τσοβόλας και ο Σαμαράς, και μετά εξαφανίστηκαν. Ήμουν ένας πολιτικός που πάλευα κατά του ρουσφετιού και του συστήματος. Επομένως ήμουν μαθηματικά αποκλεισμένος από τη Βουλή ως πολέμιός του. Ωστόσο το Μνημόνιο, οι περικοπές μισθών και η κρίση γενικότερα, έφεραν τον Λεβέντη στη Βουλή». – Θα αυξάνατε το όριο συνταξιοδότησης εάν σας δινόταν η δυνατότητα; «Στόχος μας είναι να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους. Και αν κάποιος είναι αστυνομικός και βγαίνει στη σύνταξη στα 45 του, να μην συνταξιοδοτείται. Εφόσον δεν μπορεί να προσφέρει στην αστυνομία, να μετατίθεται σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Να σταματήσουν να υπάρχουν συνταξιούχοι 40 ετών». – Έχετε να προτείνετε κάτι σχετικό με την αύξηση του κατώτατου μισθού; «Δεν έχω υποσχεθεί καμία παροχή. Προϋπόθεση για να φτάσουμε σε παροχές είναι να σωθεί η χώρα. Ξέρετε ότι υπάρχει ακόμα ενδεχόμενο Grexit; Επομένως όποιος δίνει υποσχέσεις είναι απατεώνας. Και ομολογώ ότι τα κόμματα δεν έδωσαν μεγάλες υποσχέσεις αυτή τη φορά. Σαν να μίκρυνε το καλάθι. Σεβάστηκαν λίγο οι πολιτικοί και τα κόμματα τον πολίτη».
«Το “σκίζουμε το μνημόνιο” ήταν μια βλακεία του Τσίπρα»
– Είχατε πει ότι έχετε σχέδιο και ότι θα μπορούσατε σε δύο μήνες να βγάλετε τη χώρα από το μνημόνιο. Πώς θα το καταφέρετε; «Αυτό που είπα είναι ότι εάν υιοθετηθούν αμέσως οι προτάσεις μας και δεν χάσουμε καμία ημέρα, σε δύο μήνες θα υπάρξει άμεση ανακούφιση και δεν θα χρειάζεται να έρχονται κάθε δύο μήνες στη χώρα μας οι ξένοι. Θα αισθανθούν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που κάνει μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που μένει είναι να βγάλουμε την πρώτη χρονιά 1% πλεόνασμα, τη δεύτερη 2%, την τρίτη 3% και το 2017 να βγει η χώρα στις αγορές». – Επομένως δεν είναι εύκολο να σκίσουμε το μνημόνιο όπως έλεγε κάποτε ο κύριος Τσίπρας. «Αυτή ήταν μία βλακεία του Τσίπρα».
«Η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα έχει το πολύ 3-4 μήνες ζωής. Θα οδηγηθεί ξανά σε σύγκρουση. Το 2016 θα μπει και η Νέα Δημοκρατία»
– Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει η νέα κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, όπως είπε την Κυριακή μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος ο Αλέξης Τσίπρας; «Η νέα κυβέρνηση ξεκινάει, κάνοντας ένα μεγάλο λάθος. Ενώνει έναν ακροδεξιό, τον κύριο Καμμένο, με έναν – υποτίθεται – αριστερό, τον κύριο Τσίπρα. Όπως έχω πει πρόκειται για παρά φύσει σύζευξη. Αυτό δεν λέγεται κουλτούρα συνεργασίας, αλλά νομή εξουσίας. Νομή λαφύρων. Θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι ξένοι γιατί είναι κρατικοδίαιτοι και οι δύο εταίροι. Ο Τσίπρας το πρώτο πράγμα που έκανε όντας πρωθυπουργός, ήταν να ανοίξει την ΕΡΤ. Η κουλτούρα του λοιπόν, είναι κουλτούρα κρατισμού. Έχει βελτιωθεί βεβαίως γιατί έδιωξε τους τρελούς της δραχμής, αλλά και αυτό που έμεινε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματικό. Φοβάμαι ότι σύντομα θα έρθει ξανά η ρήξη με τους ξένους, ενώ η κυβέρνηση θα γίνει αργά ή γρήγορα οικουμενική. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα έχει το πολύ 3-4 μήνες ζωής. Θα οδηγηθεί ξανά σε σύγκρουση, δεν θα μπορούν οι βουλευτές να περνούν τους εφαρμοστικούς νόμους, καθότι θα υπάρξουν νέοι αντάρτες στον ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγηθούμε σε οικουμενική κυβέρνηση στις αρχές του 2016. Τότε θα μπει αναγκαστικά και η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση». – Τι ψηφίσατε στο δημοψήφισμα; «Άκυρο. Όπως ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε το 2012 να κάνει δημοψήφισμα και τον είπαν τρελό, θεωρούσα ότι αυτό που έκανε ο Τσίπρας ήταν μία τρέλα. Άλλωστε το ίδιο βράδυ επιβεβαιώθηκα. Το “ΝΑΙ” και το “ΟΧΙ” έγιναν “ΝΑΙ”». – Ρίξατε άκυρο, ενώ είστε υπέρ της παραμονής στο ευρώ; «Έτσι είναι. Η διαφορά μου όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. είναι ότι υποστηρίζω την εξάλειψη των παθογενειών, ενώ εκείνοι θέλουν να μπαίνουν όλα κάτω από το χαλί. Πιστεύω ότι εάν εξαφανιστούν τα προνόμια της ελίτ και οι παθογένειες, τότε η χώρα θα μείνει στο ευρώ με την αξία της. Όλοι θέλουν το ευρώ, με τη διαφορά ότι εκείνοι διατηρούν κομματικούς στρατούς και δεν θέλουν να αφαιρέσουν από τα παιδιά τους τα προνόμια. Αυτό είναι το βασικότερο εμπόδιο για να βγει η χώρα από την κρίση». – Το κινητό σας τηλέφωνο είναι ανοιχτό και διαθέσιμο προς όλους. Το γραφείο σας το ίδιο. Θα χρησιμοποιήσετε αστυνομική φρουρά αργότερα και θα γίνετε ένας ακριβοθώρητος πολιτικός αρχηγός όπως έχουμε συνηθίσει να είναι οι περισσότεροι αρχηγοί; «Όχι. Εγώ και έξω κυκλοφορώ χωρίς αστυνομικούς. Φρουρά θα υπάρχει μόνο στα γραφεία μας. Εάν με δείτε, έρχομαι με ένα μικρό αυτοκίνητο, ένα Yaris». – Και το τηλέφωνο θα το σηκώνετε εσείς; «Φοβάμαι ότι θα χτυπάει περισσότερο. Μέχρι τις εκλογές είχαμε φοβερή πίεση από τους ψηφοφόρους. Τώρα έχουμε δεκαπλάσια πίεση γιατί έρχονται στα γραφεία μας κι εκείνοι που δεν μας ψήφισαν. Φοβάμαι ότι και αυτοί παριστάνουν τους ψηφοφόρους. Παρόλ’ αυτά εγώ θα τους δέχομαι όλους. Είτε εκείνους που μας ψήφισαν , είτε εκείνους που δεν μας ψήφισαν. Δεν διακρίνω φίλους ή εχθρούς. Ο πολίτης στην αγωνία του πρέπει να γίνεται δεκτός. Ας είναι και ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής. Ας έκανε το λάθος να ψηφίσει τους φασίστες. Ο πολίτης πάνω στην απελπισία του πρέπει να βρίσκει ανοιχτές της πόρτες».
«Κάποια καθάρματα με παρουσίαζαν εκτός Βουλής. Ανησύχησα λίγο…»
– Δεν μου είπατε όμως πώς νιώσατε την Κυριακή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων… «Περίμενα μεγαλύτερα ποσοστά. Αλλά ας μην ξεχνάμε και την ατιμία που παίχτηκε σε βάρος μου, όταν οι δημοσκοπήσεις με εμφάνιζαν με ποσοστά 2,5% και εκτός Βουλής. Δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα λίγο. Γιατί στη Θεσσαλονίκη είχα μετρήσεις που μου έδιναν ποσοστό άνω του 12% και όταν άκουσα ότι είχα 7%, φοβήθηκα. Περίμενα πιο μεγάλο ποσοστό από τη Θεσσαλονίκη για να καλύψει τα μικρότερα ποσοστά Κεφαλονιάς, Λέσβου και Κρήτης». – Τι ώρα αρχίσατε να χαμογελάτε; «Αμέσως -γύρω στις 19.00- με πήραν και μου είπαν ότι τα exit polls είναι 3-3,5% και ότι είμαστε σίγουρα μέσα. Ανησύχησα τις τέσσερις τελευταίες ημέρες που κάποια καθάρματα με παρουσίαζαν εκτός Βουλής, λέγοντας ότι το ποσοστό μου είναι 2,5% γιατί ξέρω ότι ο Έλληνας θέλει να ψηφίζει ένα κόμμα που μπαίνει στη Βουλή. Παίξανε βρώμικο παιχνίδι με τις δημοσκοπήσεις. Όπως έγινε και όταν έλεγαν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν τα ίδια ποσοστά, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν πόλωση και να εξοντώσουν τα μικρότερα κόμματα, ενώ ήξεραν ότι υπερείχε ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον έξι μονάδες. Και ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης γνώριζαν το αποτέλεσμα. Παρίσταναν όμως τους ισόπαλους για να εξοντώσουν τα μικρά κόμματα». – Στυλοβάτης στην προσπάθειά σας όλα αυτά τα χρόνια είναι η γυναίκα σας; «Και η γυναίκα μου μεταξύ άλλων. Αλλά εκείνη ήταν και είναι η κυριότερη υποστηρικτής μου». – Πώς αντέξατε; Σας θυμάμαι με μαύρο μαλλί και σας συναντάω ασπρομάλλη. Μην το ρωτάτε πώς αντέξαμε. Οι δύσκολες ώρες ήταν όταν έπεφταν οι προβολείς των εκλογών και μέναμε ξανά ολομόναχοι. – Τώρα συνέβη το αντίθετο όμως… «Ναι. Για πρώτη φορά. (βουρκώνει). Στις δέκα εκλογές πρώτη φορά συνέβη αυτό».
«Τρομάζω με όλα αυτά που μου ζητούν οι πολίτες. Και τρομάζω για το πώς θα ανταποκριθώ».
– Αλλάζει κάτι για εσάς σε προσωπικό επίπεδο; «Τρομάζω με όλα αυτά που μου ζητούν οι πολίτες. Γιατί έρχονται στην Ένωση Κεντρώων όλοι. Και όσοι μας ψήφισαν και όσοι δεν μας ψήφισαν, όπως σας είπα. Με κυνηγάει ένα πλήθος. Και τρομάζω για το πώς θα ανταποκριθώ». – Και ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς περνάει από τα χέρια σας. «Ελπίζω να οργανωθούμε καλύτερα και αποδοτικότερα. Γιατί δεν γίνεται να βλέπω μόνο εγώ 3.000 άτομα καθημερινά». – Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τι κάνατε; «Έφυγα από το σπίτι μου και ήρθα εδώ. Συνάντησα πάνω από 2.000 άτομα να με περιμένουν στην πόρτα. Με δυσκολία ανέβηκα στον 5ο όροφο. Ήταν όλα τα κανάλια εδώ. Δεν είχα ξαναδεί τέτοια σκηνή στη ζωή μου. Να είναι καμία εικοσαριά τρίποδες στημένοι και να μαλώνουν για το ποιος θα μου πρωτοπάρει δήλωση. Μετά από δύο ώρες πήγα στο Ζάππειο. Έκανα δηλώσεις, και η ΕΡΤ μας έκοψε τη μισή δήλωση. Όταν δήλωσα ότι είναι κακό του κεφαλιού του ΣΥΡΙΖΑ, εάν κάνει πάλι κυβέρνηση με τον δεξιό, Καμμένο. Εντολή του λαού ήταν να ανοίξει το πέλμα η κυβέρνηση. Κι αυτοί στην ΕΡΤ είναι ηλίθιοι. Μόνο όταν δηλώνω υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ με προβάλουν, ενώ όταν εκφράζω κάποιες απόψεις με κόβουν. Αυτοί οι «μανδαρίνοι» που βρίσκονται εκεί μέσα θέλουν όλοι πέταμα». – Εύχομαι καλή δύναμη. Θα τη χρειαστείτε. «Να είστε καλά. Ευχαριστώ για την καλοσύνη σας…».