Μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα τηλεμαχία από αυτήν την προηγούμενης Τετάρτης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας οι πολίτες.
Λίγο η κόντρα των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων, λίγο η διαφορετική διαδικασία, λίγο η ανοχή στο χρόνο των ομιλητών, προσέφεραν μια σχεδόν 3ωρη τηλεμαχία που αν μη τι άλλο δεν βαριόσουν να παρακολουθήσεις.
Παρά τις συνεχείς τοποθετήσεις, τις διακοπές και τις κόντρα-τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, το debate δεν έβγαλε καμία είδηση και κυρίως καμία… υπόσχεση.
Τσίπρας και Μεϊμαράκης αναλώθηκαν επί το πλείστον ο ένας στην κακή διακυβέρνηση του άλλου, φορτώνοντας ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άσχημα στην προηγούμενη 5ετία, ο δε πρόεδρος της ΝΔ στην κυβέρνηση Αριστεράς-ΑΝ.ΕΛ.
Προσεκτικοί όσο ποτέ, δεν έδωσαν καμία υπόσχεση σε κανένα κοινωνικό στρώμα (συνταξιούχοι-άνεργοι-ιδιωτικό τομέα-επιχειρήσεις), καθώς η εφαρμογή και η υλοποίηση του Μνημονίου δεν επιτρέπει κοινωνικο-πολιτικούς ελιγμούς.
Στην ουσία αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος Έλληνας είναι ότι θα επιλέξει ποιον πρωθυπουργό και ποια πρόσωπα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το Μνημόνιο και σε βάθος χρόνου να πραγματοποιήσουν -αν μπορέσουν βέβαια- διαρθρωτικές αλλαγές.
Το debate των αρχηγών είχε αρκετά χαμόγελα, αλλά και… «σφάξιμο με το βαμβάκι», επιχειρώντας ο ένας να αποδημήσει την εικόνα του άλλου. Σε αυτήν τη μάχη της αποδόμησης, ο Μεϊμαράκης είχε ένα επιπλέον ατού, καθώς ποτέ ως τώρα δεν είχε διατελέσει πρωθυπουργός, ενώ ο Τσίπρας επαναλάμβανε συνεχώς ότι πάλεψε όσο ποτέ κάποιος άλλος σε αυτή τη θέση.
Στη «μάχη» της πολιτικής ατάκας, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος δεν άφηνε να πέσει τίποτα κάτω. Χαρακτηριστικό είναι ότι άφησε τον Αλ. Τσίπρα να κάνει εκείνος πρώτος χρήση των «κόκκινων καρτών» (δηλαδή να τοποθετηθεί αμέσως μετά από τον κ. Μεϊμαράκη, υποβάλλοντας συνήθως και ερώτηση), έχοντας πάντα ο πρόεδρος της ΝΔ τον τελευταίο λόγο.
Βέβαια οι προσωπικές κόντρες και έριδες των πολιτικών αρχηγών στην ουσία λίγο ενδιαφέρουν τον κόσμο που τις επόμενες μέρες θα λάβει τα πρώτα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, τους συνταξιούχους που θα βρουν μειωμένες συντάξεις και τα «ροκανισμένα» εισοδήματα όλης της ελληνικής κοινωνίας από φόρους που εφαρμόζονται ήδη.
Πολιτική κουβέντα επί της ουσίας δεν έγινε, καθώς αναφέρθηκαν αφηρημένες έννοιες, όπως «να φέρουμε επενδύσεις», «να γίνουμε μια ελκυστική κοινωνία για ξένους επενδυτές» και «να γίνουμε μια ανταγωνιστική χώρα στην Ευρώπη». Παρόλα αυτά κανείς δεν κατάλαβε πώς θα υλοποιηθεί όλο αυτό το ευχολόγιο.
Διαβάστε πώς εξελίχτηκε το debate και δείτε όλα τα βίντεο από τη διαδικασία…
Η κ. Τρέμη ξεκίνησε τη διαδικασία ρωτώντας τον κ. Τσίπρα: «Δώσατε τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα κυβερνηθεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμος, θα συνεργαστείτε με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ; Θα είναι σταθερή κυβέρνηση;
Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας: «Αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο. Διεκδικώ την πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Μόλις πάρω τη διερευνητική εντολή θα σεβαστώ το αποτέλεσμα και θα δημιουργήσω συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση αλλά όχι παρά φύση κυβέρνηση. Αυτό που ζητά ο Μεϊμαράκης είναι μια παρά φύση κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα 2 κόμματα, καλό είναι να τα ρωτήσετε για τη στάση που θα κρατήσουν. Έχω τη βεβαιότητα για δυνατότητα συνεργασίας με ΑΝΕΛ. Αλλά η σταθερότητα θα εξασφαλιστεί με την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο είχαμε 149 βουλευτές και τώρα, άλλωστε, δεν υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. Τώρα που έχουν επιλέξει κάποιοι να πάνε νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης.
Το πρόβλημα με τη ΝΔ δεν είναι μόνο ότι είπε άχρηστους τους δημοσίους υπαλλήλους, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε διαφορά σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Το κόμμα του Μεϊμαράκης έλεγε μέχρι χτες ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Εμείς δεν θέλουμε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Έχουμε ριζικές διαφορές, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε».
Κόντρα Τσίπρα -Μεϊμαράκη για τις επενδύσεις
Για το θέμα των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας χρησιμοποίησαν όλες τις κόκκινες κάρτες τους ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη.
Β. Μειμαράκης: Ο Τσίπρας έδιωχνε ότι ιδιωτική επένδυση ήρθε στην Ελλάδα, όπως στις Σκουριές, τα αεροδρόμια, την Cosco. Το ΣΤΕ αποφάσισε θετικά γιατί τις κάνει αιρετές αλα καρτ; Γιατί να μπλοκάρει επενδύσεις; Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και την Ιονία και Ολυμπία Οδό που σταμάτησαν για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα και τα ΕΣΠΑ.
«Τα πέντε τελευταία χρόνια είχαμε αποεπένδυση 60% στη χώρα», τόνισε από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο κ. Τσίπρας τα έχει μπερδέψει. Έχει ξεχάσει ότι εμείς φέραμε όλες αυτές τις επενδύσεις και αυτός διαμαρτύρονταν. Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και κάνατε ρεκόρ τον Ιούλιο. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Εσείς βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέας, γιατί σας πιάνει αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Στην ερώτηση για τις επενδύσεις απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Μεϊμαράκη τονίζοντας πως «κ. Μεϊμαράκη χρησιμοποιείτε νούμερα που δεν ισχύουν, είχαμε λογική μείωση λόγω capital controls αλλά ήταν λογικό. Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε».
Τι απάντησε ο Τσίπρας για το ασφαλιστικό
Για το θέμα του ασφαλιστικού ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, η Μάρα Ζαχαρέα.
«Προ το πυλών είναι ένα χειρότερο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του μνημονίου. Έχουν βάση οι κατηγορίες του Αλ. Μητρόπουλου σχετικά με τη σύνδεση των συντάξεων με τα περιουσιακά στοιχεία;», ήταν η ερώτηση της κα Ζαχαρέα.
Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν: «Δώσαμε σκληρή μάχη στο θέμα των συντάξεων. Οι δανειστές επέμεναν να εξοικονομήσουμε 2% του ΑΕΠ στις συντάξεις. Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην έχουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Το συνταξιοδοτικό μάς βασάνισε γιατί δεν αφορά μόνο τους απόμαχους, αλλά γιατί πολλοί από αυτούς ζούνε τα άνεργα παιδιά τους. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα ανεξαρτήτων μνημονίου. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με το PSI κατέστρεψε τα ταμεία. Στόχος δικός μας η προστασία των ασθενέστερων.
Δεν μπορούν να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού. Πρέπει να τελειώσουν τα προνόμια του πολιτικού συστήματος, σε αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε, κι ας μη συγκυβερνήσουμε».
Τι απάντησε ο Μεϊμαράκης για τον ΕΝΦΙΑ
Για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική πολιτική απάντησε σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Β. Μεϊμαράκης: Να σας πω πως δεν διαβάζω κρυφά Βαρουφάκη όπως αυτός θαυμάζει τον Άδωνι και τον Βορίδη που αναφέρει όλη την ώρα, είπα να μιλάμε με τους θεσμικούς και όχι με εκπροσώπους των funds, δεν είδα τον κ. Τσίπρα να αντιδρά σε αυτά, τον κρατάει ο κ. Βαρουφάκης;
Εμείς για τον ΕΝΦΙΑ είχαμε πει ότι θα τον εξορθολογίσουμε και ότι υπήρχαν αδικίες, αλλά δεν θα τον καταργήσουμε. Είχαμε καταθέσει νόμο, αλλά μας προέκυψαν οι εκλογές, με τον κύριο Τσίπρα να διατηρεί τον συγκεκριμένο φόρο.
Τι απάντησε ο Τσίπρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Ο Μάκης Γιομπαζολιάς ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Τρεις -τέσσερις φορές ανακεφαλοποιούνται οι τράπεζες, Πολίτες και επιχειρήσεις αποπληρώνουν με πολλά δισ. τα δάνεια που έχουν πάρει αλλά εξακολουθούν να τα χρωστάνε. Γιατί δεν προωθείτε μια σεισάχθεια; Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη για τα σκληρά μέτρα που πήρατε;
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έγινε ανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου 40 δισ. ευρώ και το μόνο που καλύφθηκε ήταν οι τραπεζικές ανάγκες και όχι τα κόκκινα δάνεια. Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης υπήρχε από πριν. Εμείς ελαφρύναμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις 100 δόσεις αλλά το θέμα των δανείων είναι κρίσιμο. Με τα 25 δισ. που εξασφαλίσαμε και εξασφαλίζονται οι καταθέσεις λέμε ότι θα δοθεί λύσει για να υπάρχει ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και ελάφρυνση νοικοκυριών. Αυτό είναι ένα είδος σεισάχθειας. Με ειλικρίνεια παραδέχθηκα λάθη. Είναι ώρα να σταματήσουμε την παρελθοντολογία. Αισθάνομαι περήφανος για όσα πράξαμε. Στο εσωτερικό της χώρας όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις ήταν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Στο μνημόνιο κάναμε αναγκαίο συμβιβασμό αλλά κερδίσαμε έδαφος».
Ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των προσφύγων
Την άποψη του Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό ζήτησε η Μαρία Χούκλη που ρώτησε για την υπουργική διάσκεψη των 28 για τις ροές, αλλά και για την χρήση των ένοπλων δυνάμεων της Ευρώπης στα θαλάσσια σύνορα.
Τσίπρας: αν πρωθυπουργός πρότεινα την υπηρεσιακή κυβέρνηση, είπα τη γνώμη μου για θέματα στα οποία είχαμε κάνει βήματα, όπως το προσφυγικό. Έχουμε αποτελέσματα. Σήμερα το ΕΣΠΑ, θα έρθει με χρηματοδότηση 100% από Ε.Ε. και όχι από εθνικούς πόρους. Είχε τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής το πρόβλημα των προσφυγικών δρόμων και η Ιταλία είχε προτείνει δράσεις ακόμα και στρατιωτικού χαρακτήρα για τους διακινητές. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι απλά γιατί οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές και τους έχουν πει να βυθίζουν τις βάρκες. Ζητήσαμε τη συνδρομή της Frontex. Θέλουμε την ενίσχυση της επιτήρησης. Όσον αφορά την Αθήνα, οι πρόσφυγες έρχονται για να φύγουν και όχι για να μείνουν.
Τι απάντησε ο Μεϊμαράκης για το μεταναστευτικό
Το θέμα του μεταναστευτικού έριξε στο τραπέζι του debate η Μάρα Ζαχαρέα, σε ερώτησή της προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
«Η Ελλάδα εξετάζει το θέμα του βέτο στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Πώς το βλέπετε;» ήταν η ερώτηση της κας Ζαχαρέα με αφορμή τη Σύνοδο των υπ. Εσωτερικών και ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Η απάντηση του κ. Μεϊμαράκη ήταν: «Χαίρομαι που ο Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί που πρότεινε υπουργούς. Ο “αυτοφωράκιας” είναι αργκό δικηγορική, δεν είναι ύβρις, ενώ το ωρομίσθιος το είπα γιατί λέει πως έκατσε 17 ώρες στη Σύνοδο Κορυφής, δεν ήταν ύβρις. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είναι κοινωνικοί δολοφόνοι ή ότι διαπλέκονται.
Ως προς την ερώτηση, πράγματι η Σύνοδος Υπουργών είναι σοβαρή. Πιστεύω ότι ο υπουργός θα πάει και θα χει όλα τα επιχειρήματα ώστε να πείσει ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα. Εμπιστεύομαι και τον
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει ένα κύμα εισροών προσφύγων. Εμείς έχουμε πει ότι περιμένουμε 2 εκατ. να περάσουν απέναντι λόγω της Συρίας. Ως προς τους λαθρομετανάστες, έπρεπε να τους γυρίσουμε πίσω. Έπρεπε να είχε εγκατασταθεί γραφειοκρατία στα νησιά, να καταγραφούν. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα “έχουμε καλοκαίρι εδώ, ελάτε κι άλλοι” και έτσι ήρθαν πολλοί χωρίς χαρτιά στη χώρα».
Τσίπρας: Λάθος μέτρο το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
Ερώτηση για το θέμα του χρέους αλλά και για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση έκανε ο Μάκης Γιομπαζολιάς στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τσίπρας: Στον τόπο έχουν αλλάξει φορολογικές συντελεστές αλλά επενδύσεις δεν έγιναν. Οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φορολογία. Δημοσιονομική σταθερότητα και πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη επενδύσεων, όπως και το θέμα της γραφειοκρατίας. Να μην αλλάζει το φορολογικό σύστημα στη χώρα κάθε 3 μήνες, και ας έχει λίγο παραπάνω φορολογία η χώρα από τη Βουλγαρία. Σε ότι αφορά το 23% στην εκπαίδευση ζήτησα να ανασταλεί το μέτρο από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι λάθος μέτρο και πρέπει να βρούμε τα ισοδύναμα.
Το μήνυμα Τσίπρα
Το δικό του μήνυμα στους πολίτες έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ολοκληρωθεί το debate.
«Συγκρουστήκαμε και την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και κερδίσαμε μια καλύτερη συμφωνία. Έχουμε σχέδιο και γνώση για να πάμε πιο μπροστά και τώρα πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό κομματικό κατεστημένο, με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την πελατεία. Θέλουμε μια Ελλάδα του μόχθου. Θέλουμε την Ελλάδα που θα έχει όραμα και προοπτική. Προκοπή, δημιουργία, μέλλον με αισιοδοξία. Ήθελαν να κάνουν την προσπάθεια μας παρένθεση. Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες».
Το μήνυμα Μεϊμαράκη
Στην τελική του τοποθέτηση δύο λεπτών, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης επανέλαβε την ανάγκη για συνεννόηση.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε: «Σας ζητώ να ψηφίσετε τη Νέα Δημοκρατία. Πριν πάτε στην κάλπη να σκεφτείτε και να συγκρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας, αν η αλήθεια θα υπερισχύσει από το ψέμα κα αν το φως μπορέσει να νικήσει το σκοτάδι.
Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν και στη χώρα μας αρκεί να έχουμε μια συνεννόηση, όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπρος τα εμπρός. Δεσμευόμαστε ότι αν δώσετε την εντολή στη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσουμε δρόμο συνεργασίας και θα φτιάξουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Να υπάρχει ένα σχέδιο για την χώρα ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά τον τόπο.
Ξεμπλοκάροντας τα μεγάλα έργα και δημιουργώντας νέες θέες εργασίας, πιστεύω ότι η χώρα μπορεί αν ανακάμψει».
Δείτε τα βίντεο του πρώτου κύκλου (Εσωτερική πολιτική)
Δεύτερος κύκλος (εξωτερική πολιτική)
Τρίτος κύκλος (ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών)
Ερώτηση Π.Χαρίτου
Τα μηνύματα πολιτικών αρχηγών