Ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από τότε που μπήκε στη ζωή μας η Λαϊκή Ενότητα, ο νέος πολιτικός σχηματισμός υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους πρώην βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη δεν ήταν η μοναδική ΛΑΕ που έχουμε γνωρίσει στην παγκόσμια πολιτική ιστορία. Για να εντοπίσουμε ξανά πολιτικό σχηματισμό με το ίδιο όνομα πρέπει να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη μακρινή Χιλή.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε εμφανιστεί το 1969 η ισπανική εκδοχή του ονόματος, η Unidad Popular, που δεν πρόκειται για έναν τυχαίο συνασπισμό καθώς ηγέτης του υπήρξε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε προκειμένου να αναδειχθεί πρόεδρος το 1970.

Στη χιλιανή Λαϊκή Ενότητα συμμετείχαν τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ανήκε ο Αλιέντε, όσο και το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλδημκρατικό κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, το Λαϊκό Ενωτικό Κίνημα Δράσης και η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση.

Ο Αλιέντε αφού κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος, προχώρησε σε ένα ευρύτατο πρόγραμμα σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων, που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ οι οποίες επιχείρησαν να τον ανατρέψουν αρκετές φορές.

Αυτό το κατάφεραν τελικά το 1973, οπότε και εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ. Σαν σήμερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο και ο Αλιέντε αυτοκτονεί.