Την προεκλογική περίοδο εγκαινίασε και επίσημα με την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα πριν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από την πλευρά του θα προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του στο επτάμηνο και εμφανίστηκε απολογητικός αλλά και ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ισχυρίστηκε ότι η απόφασή του για εκλογές είχε ληφθεί από τις 12 Ιουλίου, ημέρα που υπέγραψε τη νέα δανειακή σύμβαση με τους ευρωπαίους εταίρους Υπογράμμισε ότι δεν υιοθετεί το μνημόνιο το οποίο έφερε η συμφωνία αυτή, αλλά εγγυήθηκε την εφαρμογή του, αναζητώντας παράλληλα τον σταδιακό απεγκλωβισμό της χώρας από αυτό. «Θέλουν ουσιαστικά αυτή τη μεγάλη ζημιά σε ηθικό επίπεδο που υπέστησαν να την μετατρέψουν και σε δική μας ηθική ήττα. Όχι, εμείς θα τηρήσουμε την συμφωνία επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε δίνοντας παράλληλα μάχες για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της αλλά ποτέ δεν θα δεχθούμε την ιδιοκτησία αυτών των μέτρων. Θα το εφαρμόσουμε, συμπλήρωσε, για να φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, ψάχνοντας ταυτόχρονα να βρούμε τους τρόπους των αντισταθμιστικών μέτρων που θα απαλύνουν τις πληγές εκεί “που είναι άδικο και σκληρό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το σκληρό δίλημμα ενόψει των πρόωρων εκλογών πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο με στόχο την αυτοδυναμία. Απέκλεισε δηλαδή κάθε συνεργασία με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, και με τον ίδιο πρωθυπουργό, εξαπολύοντας παράλληλα φαρμακερές επιθέσεις κατά των διαφωνούντων που αποχώρησαν από το κόμμα του. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να πολώσει την προεκλογική περίοδο, θέτοντας προ του διλήμματος τους ψηφοφόρους «ισχυρή λαϊκή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για σταθερότητα ή ακυβερνησία».
Αναφερόμενος στην απόφασή του για πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας, να αποφασίζει ο λαός» και σημείωσε ότι επί επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή υποσχόμενος στον ελληνικό λαό μια σκληρή διαπραγμάτευση και πιστεύει ότι εξήντλησε τα όρια αυτής της εντολής. Πρόσθεσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εξαντλώντας μια εντολή που δόθηκε σε διαφορετικές συνθήκες.
Στόχος η αυτοδυναμία
«Προφανώς ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία», τόνισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Προσέθεσε ότι ήταν μια έντιμη συνεργασία, για να τονίσει πως η εντιμότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια συνεργασία.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.
Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της επιλογής του κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή ανάτασης του ελληνικού λαού». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας με αιχμές προς την Λαϊκή Ενότητα τόνισε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο μίας προσπάθειας υπεράσπισης του δικαίου των Ελλήνων αλλάζοντας την Ευρώπη, «όχι βγάζοντας την Ελλάδα από την Ευρώπη». Αναγνώρισε ότι μέσα στο 63% υπάρχει μέρος λαού που δεν ήθελε καμία συμφωνία αλλά τόνισε ότι αυτό είναι μειοψηφικό και εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα κερδήθηκε γιατί την παραμονή του δημοψηφίσματος δεσμεύτηκε ότι την άλλη εβδομάδα θα πάει σε συμφωνία.
Το πλάνο των συντρόφων για εναλλακτική είναι το πλάνο του αντιπάλου
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου. Προεκλογικά ανέφερε η εικόνα που είχε ήταν ότι όλοι είχαν προδιαγράψει ότι η βασική επιλογή της Ευρώπης ήταν να διατηρήσει την ενότητά της και ως εκ τούτου όλοι έχουν προδιαγράψει ότι το Grexit δεν είναι επιλογή.
«Το Grexit έγινε επιλογή όχι από τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά από τις δυνάμεις της συντήρησης», σημείωσε χαρακτηριστικά με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, «σφάζοντας» με το γάντι τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τον στεναχωρεί αυτός ο εμφύλιος και η προσπάθεια να δημιουργηθούν εσωτερικοί εχθροί από υπουργούς που κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος αγωνιούσαν «να μην πέσει κάποιαν τράπεζα και φύγουμε με τα ελικόπτερα από το Μαξίμου», προσθέτοντας ότι «αφού εγώ διασφάλισα ότι δεν θα πέσει καμία τράπεζα, τώρα βρίσκονται απέναντι». Αλλά πρόσθεσε ότι καθένας μπορεί να θέτει στον ελληνικό λαό το σχέδιο του.
Δήλωσε περήφανος για τη διαπραγμάτευση που έκανε τονίζοντας ότι «πολλές φορές τα όχι στην ιστορία έχουν λυγίσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης» αλλά μένουν στην ιστορία. Είμαι περήφανος και για την επιλογή να μην οδηγήσω στο τέλος τον ελληνικό λαό σε μια «ανείπωτη καταστροφή», πρόσθεσε τονίζοντας ότι σε όλα του τα διαγγέλματα πριν το δημοψήφισμα έλεγε ότι διεκδικεί το όχι για καλύτερη συμφωνία.
«Το όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «αν συγκρίνουμε το πρώτο μνημόνιο, το δεύτερο μνημόνιο, την πρόταση Γιούνκερ με αυτό που έχουμε τελικά θα δούμε ότι οι αριθμοί και μόνο δείχνουν τη διαφορά».
Για την τελική διαπραγμάτευση είπε ότι έδωσε «σκληρή» μάχη «μέτρο προς μέτρο» και σε μια βραδιά όπου η πλειοψηφία των εταίρων είχε θέληση «να εκδικηθεί» και ήταν συσπειρωμένοι στην απόφαση «όχι να εκδικηθούνε με μέτρα αλλά με την εκδίωξή μας».
Πρόσθεσε ότι μετά το τέλος της 17ωρης συζήτησης είχε ένα κρίσιμο δίλημμα, εάν θα σηκωθεί να φύγει όπως του έλεγε η καρδιά του γυρίζοντας πίσω ως ο ήρωας για κάποιες στιγμές αλλά την επόμενη μέρα θα είχε να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις.
Έκανε λόγο για ανάληψη πολιτικού κόστους και για μια επιλογή ευθύνης ώστε να αποτρέψει μια καταστροφή για τις λαϊκές μάζες.
Ανέφερε ότι υλοποίησε το σχέδιο του με ένα μήνα καθυστέρηση εξαιτίας του γεγονότος ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου δεν σήμαινε αυτομάτως σταθεροποίηση.
«Μόλις η χώρα πάτησε σε στέρεο έδαφος υλοποίησα τον σχεδιασμό, την απόφασή μου να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή την εξέλιξη και την επιλογή μου», είπε.
Ο Βαρουφάκης έχασε την αξιοπιστία του
Σε ερώτηση για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει.
Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία. «Δεν έλεγε άσχημα πράγματα, αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές», σημείωσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο του νυν υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, τονίζοντας ότι έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε «πως θα είναι».