Ως την πιο κρίσιμη εβδομάδα για τις προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να αποτρέψει την πτώχευση για τη χώρα, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Σε άρθρο, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να περάσει οριακά «επώδυνα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις, ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από τον τραγικό ήρωα στο ελληνικό δράμα, που έχει εκτυλιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες».
Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, αφού αναφέρεται στη νίκη στις εκλογές του 2009 από τον «αμερικανοτραφή Παπανδρέου», παραθέτει τη δήλωσή του αμέσως μετά: «Οι εκλογές αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού για αλλαγή και ένα καλύτερο μέλλον».
«Εισέπραξαν την αλλαγή», τονίζει το δίκτυο, «αλλά όχι το καλύτερο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας στη διακυβέρνηση, η μεσογειακή χώρα όχι μόνο έπρεπε να διασωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά επίσης κατακρημνίστηκε στη χειρότερη ύφεση στα τελευταία 6 χρόνια».
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «για να σώσει την αγαπημένη του χώρα, ο Παπανδρέου δεν είχε άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις βασικές υποσχέσεις του σοσιαλιστικού κόμματός του, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και η δέσμευση να απέχει από ιδιωτικοποιήσεις».
Γίνεται λόγος για τεράστια πίεση από τους δανειστές μας, υπό την οποία το κυβερνών κόμμα αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας στη χώρα εδώ και δεκαετίες, «αφήνοντας τους πολίτες οργισμένους από τις κενές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης και απογοητευμένους για το μέλλον τους».
Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι πέραν από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να συγκρουστεί με τις αρχές του κόμματός του, η πιο σημαντική σύγκρουση είναι με το παρελθόν της οικογενειακής του δυναστείας.
«Ειρωνικά, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρέπει να πάει μακριά και να κοιτάξει μακριά για τον αληθινό ένοχο για το δίλημμα, στο οποίο βρίσκεται. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει βολευτεί στο να κατηγορεί για τα στρεβλή δημοσιονομικά στοιχεία την προηγούμενη κυβέρνηση, ο πατέρας του πρωθυπουργού, Ανδρέας Παπανδρέου, είναι αυτός που άνοιξε το δρόμο για την ασθένεια της χώρας».
Γίνεται αναφορά για υπερβολικές δαπάνες τη δεκαετία του 1980, που οδήγησαν σε «μετεωρικές αυξήσεις μισθών και μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή πλούτου και σε μαζικό πληθωρισμό και ένα διογκωμένο δημόσιο τομέα».
Ο αρθρογράφος επικαλείται γνώμες ιστορικών ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ενθάρρυνε ένα περιβάλλον διαφθοράς και φοροδιαφυγής, «λάθη, που ο γιος του πρέπει τώρα να διορθώσει, επισύροντας ταυτόχρονα την οργή του λαού του»
Το άρθρο καταλήγει με την εξής φράση: «το κατά μάνα, κατά κύρη απλά δεν είναι πια εναλλακτική για το Γιώργο Παπανδρέου».