Επανέλαβε την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο ο αναπληρωτής Τομεάρχη Οικονομίας του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι το κόμμα του συμφωνεί με τους στόχους για «δημοσιονομική εξυγίανση και βιώσιμη ανάπτυξη», αλλά διαφωνεί με τον τρόπο.
«Σήμερα, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της Κυβέρνησης, στη λανθασμένη «θεραπευτική αγωγή» για την αντιμετώπιση των υπαρκτών «νοσημάτων» της Οικονομίας, και στην εκτέλεσή της. Τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της είναι μετρήσιμα», τόνισε.
Όπως είπε οι μετρήσεις δείχνουν ότι:
-Η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη.
-Το «εσωτερικό χρέος» δημιουργεί ασφυξία.
-Τα «λουκέτα» στην αγορά πολλαπλασιάζονται.
-Η ανεργία αυξάνεται δραματικά.
-Η φτώχεια διευρύνεται.
-Η ψυχολογία και οι προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών έχουν καταρρεύσει.
-Η ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας επιδεινώνεται.
-Το κόστος δανεισμού έχει διευρυνθεί σημαντικά.
-Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
«Η πορεία εκτέλεσης του εφετινού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τις αστοχίες στις προβλέψεις και τις αποκλίσεις από τους στόχους. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται. Η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, αναθεωρείται στο 10,4%. Πρόκειται για πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Για απόλυτο «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Και όπως προέβλεψε ό «εκτροχιασμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Επιβεβαιώνεται συνεπώς ότι το «θεραπευτικό σχήμα» που έχει τεθεί σε εφαρμογή δεν είναι το κατάλληλο. Και η πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας του είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».
Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο διότι εδράζεται σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ενσωματώνει πλήθος αντιφάσεων, επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές ανακολουθίες, περικλείει αποδεδειγμένα αδιέξοδες πολιτικές επιλογές, είναι κοινωνικά άδικο, οικονομικά αναποτελεσματικό, ανεπαρκές, ατελές, αντιαναπτυξιακό και στις αποκρατικοποιήσεις κυριαρχεί ο «ταμειακός πανικός».
Παράλληλα, επανέλαβε τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν είπε «όχι σε όλα», όπως μονότονα έκανε ως Αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, στήριξε θεσμικές αλλαγές τις οποίες αξιολόγησε ως θετικές για την χώρα και θα στηρίξει, στοχευμένα, ό,τι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα.
Κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι λυπηρό που και σε αυτή την κρίσιμη φάση η κυβέρνηση δρα με εκβιαστικά διλήμματα, «λεόντειες» πρακτικές και υπογράφει «με κλειστά τα μάτια». Δεν λειτουργεί συνθετικά. Δεν λειτουργεί δημιουργικά και ως εκ τούτων, η Νέα Δημοκρατία δεν εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εισάγει η κυβέρνηση».