To πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του νέου υπερυπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ορίζεται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας .

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στο πρακτικό της επεξεργασίας τους αναφέρουν ότι η ανασύσταση και συγκρότηση των υπουργείων ήταν αναγκαία για τη γενικευμένη εφαρμογή νέων μέτρων και τεχνολογιών και ιδίως της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και λόγω των ριζικών αλλαγών που επήλθαν με τον «Καλλικράτη» και την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Χ.Καστανίδη, ανατίθεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου και με βάση τα αναφερόμενα στο σχετικό προεδρικό διάταγμα μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων και το προσωπικό του άλλοτε υπερυπουργείου καθώς και οι αρμοδιότητες των Γενικών Γραμματειών Ισότητας των Φύλων και Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής καθώς και η εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισότητας.

Παράλληλα, στο νέο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , (πρώην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ο Δ.Ρέππας, υπάγονται με τα νέα δεδομένα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό η Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής Προγραμμάτων, η Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Εθνικό Τυπογραφείο και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Το ίδιο υπουργείο, στο οποίο υπάγεται πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη και το ΑΣΕΠ, αναλαμβάνει την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας της Πληροφορικής καθώς και την εποπτεία του «Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα», μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει αρμοδιότητες για τις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που ανήκαν στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, όπως και την εποπτεία των Νομικών Προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές.

Με το προεδρικό διάταγμα το υπουργείο Ανάπτυξης , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα έχει τις αρμοδιότητες των συγχωνευμένων υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αλλά και Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας.