Τρεις βασικές επισημάνσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι φεύγει ο κίνδυνος του Grexit, όχι οριστικά, αλλά απομακρύνεται. Δεύτερον επισήμανε ότι εξασφαλίζονται πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γεγονός που θα φέρει πίσω τις καταθέσεις. Τρίτον, όπως είπε η συμφωνία, έχει αρνητικά στοιχεία, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί γέφυρα για να περάσει η χώρα από την ύφεση στην ανάπτυξη.
Όσον αφορά το αν μπορεί η συμφωνία να λειτουργήσει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «μετά την πρώτη επιθεώρηση/αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει συμφωνία για το χρέος. Όταν δω και αυτό το αποτέλεσμα θα μπορέσω να απαντήσω αν είναι βιώσιμη η συμφωνία. Αν δεν έχουμε ρύθμιση για το χρέος θα έχουμε πρόβλημα».
Για τις απόψεις Σόιμπλε, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε πως οι απόψεις αυτές «είναι προσωπικές. Σε μας η βάση είναι η συμφωνία με τους θεσμούς. Από εκεί και πέρα κάθε χώρα μπορεί να έχει τη δική της άποψη».
«Προχωρούμε θετικά με βάση αυτά που συμφωνήσαμε, ενώ αν υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από τη συμφωνία ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για όλους. Μια ανατροπή θα είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Μπορεί να ακουστούν λόγια αλλά δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν έργα υπονόμευσης της συμφωνίας» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.
«Δεν υπάρχει καλό μνημόνιο. Από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε να πάμε σε δάνειο χρειαζόταν και μνημόνιο» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητά στην πρώτη δόση στις 20 Αυγούστου ένα ποσό 4 δισ. για την οικονομία.
«Υπάρχουν μέτρα που πλήττουν, όπως αυτά για τους αγρότες και τα νησιά. Σε αυτά που θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρχει εκτίμηση των κοινωνικών συνεπειών της συμφωνίας για να μπορούμε να φτιάξουμε αντισταθμιστικά προγράμματα. Να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες δηλαδή. Ετοιμάζουμε πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο με τέτοια μέτρα, τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει και για τα νησιά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Με αυτή τη συμφωνία αποφεύγουμε τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο μας ενοχλεί ακόμα το 3.5% για το 2018, αλλά δεν μπορέσαμε να το αποφύγουμε. Ένας από τους θεσμούς αναγνώρισε ότι το 3.5 πρέπει να πάει μετά το 2018» πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Είναι στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να μειώσουμε στη συνέχεια τους συντελεστές» είπε ο κ. Δραγασάκης.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι αυτή πρέπει να γίνει μαζί με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων για να έχουμε σταθερό τραπεζικό σύστημα.
Για το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, είπε: «Tο Ταμείο θα είναι για την ποικιλότροπη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε μακρύ ορίζοντα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποφέρει οφέλη. Η Ελλάδα στο θέμα του Ταμείου κέρδισε την υποστήριξη πολλών κρατών, της Γαλλίας και της Ιταλίας μεταξύ άλλων».
«Στην ουσία έχουμε σύγκρουση μοντέλων-υποδειγμάτων. Οι θεσμοί θέλουν τα δάνεια να γίνουν αγορά. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε την αγοραπωλησία των δανείων. Η συμφωνία θα ορίζει ότι θα είμαστε στην Ευρώπη αλλά σε θέματα που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ο αγώνας συνεχίζεται» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Υπήρξαν λάθος εκτιμήσεις και έγιναν λάθη στην αρχή της διαπραγμάτευσης, παραδέχτηκε τέλος ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε όμως τη στήριξη του κόσμου πέρα από κόμματα κ.λπ. «Οι πλούσιοι όμως έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Δεν θέλω να υπάρχει η παραμικρή σκιά ότι μένουμε για τις “καρέκλες”. Θα γίνει η συμφωνία και θα ήθελα στη συνέχεια να ξέρω ότι ο κόσμος μας δίνει την εντολή να υλοποιήσουμε το έργο» απάντησε ο κ. Δραγασάκης όταν ρωτήθηκε για το αν θα γίνουν εκλογές μετά τη συμφωνία και πρόσθεσε: «Αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, χρειάζεται ανασκόπηση κι ανασχεδιασμός».