Μετά την «επιτυχημένη» έξοδο στις Βρυξέλλες και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση επιστρέφει στην έδρα της για την πιο κρίσιμη μάχη: την «αναμέτρηση» με τους βουλευτές της και τους «αγανακτισμένους».
Για την ώρα, βέβαια, στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν περισσότερο για τους πρώτους, αφού αν καταψηφιστούν Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός η χώρα θα συρθεί σε εκλογές σε καθεστώς στάσης πληρωμών.
Μετά τον ανασχηματισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε αρχικά αισιοδοξία πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα στηρίξει σύσσωμη. Εξαιτίας και της βελτιωμένης πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης από τον Ευ. Βενιζέλο. Η πλήρης αποκάλυψη, όμως, του φορολογικού πακέτου έχει αναστατώσει τους βουλευτές.
Ο Θ. Ρομπόπουλος, ο οποίος έχει κάνει πολλές συγκρουόμενες δηλώσεις, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα ψηφίσει τις προτάσεις της κυβέρνησης. Στα αυτιά των επιτελών του πρωθυπουργού ηχεί ακόμη το όχι του Α. Αθανασιάδη και το «δύσκολα θα σηκώσω το χέρι» της Χρ. Αράπογλου. Ακόμη, μετρούν την παραίτηση του Α. Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή, ενώ ερωτηματικό έχουν για τις προθέσεις της Β. Παπανδρέου.
Εκτιμούν ότι η πρώην υπουργός προβληματίζεται έντονα για τη στάση της. Συνομιλητές της έχουν μεταφέρει στον πρωθυπουργό τη σκέψη της να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος. Από την ανάλυση των επιτελών του πρωθυπουργού δεν απουσιάζουν ούτε και οι υπουργοί που θεωρούν τις εκλογές λύτρωση, όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Χ. Καστανίδης. Οχι ότι υπάρχει περίπτωση διαφοροποίησης, αλλά το επισημαίνουν ως στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει την τάση αυτονόμησης κάποιου βουλευτή.
Σε αυτό το περιβάλλον δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με ομάδες βουλευτών ή και νέα συνεδρίαση της ΚΟ. Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος θα βρίσκεται όλη την εβδομάδα στη Βουλή, καθώς την Πέμπτη θα ψηφιστούν Μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικός.
Επίσης, εντολή να βρίσκονται σε 24ωρη βάρδια έχουν η Ρ. Βάρτζελη, ο Β. Εξαρχος και ο Χρ. Πρωτόπαπας. Ακόμη και ο Ν. Αθανασάκης θα μετακομίσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Μαξίμου στη Βουλή, ώστε να μπορεί να χειριστεί έκτακτες καταστάσεις. Ξεχωριστή θέση στον σχεδιασμό καταλαμβάνει ο Μ. Καρχιμάκης, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που κινητοποίησε τους κορυφαίους την ημέρα που παίχτηκε η υπόθεση της παραίτησης του Γ. Παπανδρέου.
Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», έχοντας στα χέρια το ντιλ των Βρυξελλών, που διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας εφόσον εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το Μέγαρο Μαξίμου θα ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στους βουλευτές.
Προκειμένου, μάλιστα, να τους δείξει το φως στο βάθος του τούνελ, ο Ευ. Βενιζέλος θα αναλάβει τρεις πρωτοβουλίες: πρώτον, να συμφωνήσει με τη ΝΔ σταθερό φορολογικό καθεστώς, δεύτερον, να κλείσει με τα συνδικάτα συμφωνία εργασιακής ειρήνης και, τρίτον, να διασφαλίσει επενδυτικό ευρωομόλογο και απελευθέρωση των πόρων του ΕΣΠΑ.