Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα προσελκύουν το ενδιαφέρον του γαλλικού τύπου. Η ηλεκτρονική σελίδα της «Le Monde» βλέπει τη ραγδαία αποδυνάμωση της κυβέρνησης και αναφέρει στο άρθρο της ότι ο «Γιώργος Παπανδρέου είναι σε ελεύθερη πτώση».
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας τα μέτρα λιτότητας έχουν αποδυναμώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει μία συντηρητική αντιπολίτευση, που στοχεύει στην ανάκτηση της εξουσίας, και παράλληλα συναντά αμφισβήτηση στο ίδιο του το κόμμα που δεν θέλει να αποδεχτεί το νέο σχέδιο λιτότητας.
«Ο διεθνιστής Παπανδρέου δεν κατάφερε να βοηθήσει τον Παπανδρέου σε εθνικό επίπεδο. Η προσπάθεια του νε επιβάλει τα ευρωομόλογα έχει – προς το παρόν – αποτύχει. Οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών περί αναδιάρθρωσης του χρέους πολλαπλασιάζονται και έχουν αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, με αποτέλεσμα αρκετοί υπουργοί να προβαίνουν σε αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να μην είναι σε θέση να ελέγξει τις δυνάμεις που στελεχώνουν την κυβέρνηση και στηρίζεται σε μια μερίδα πιστών υπουργών και στους συμβούλους του», σχολιάζει η «Le Monde».
Η «Le Figaro» σκιαγραφεί το προφίλ του νέου «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι ένας πολιτικός αποφασιστικός, αλλά και παρορμητικός», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και έχει πολλές πιθανότητες να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πακέτο λιτότητας. Ωστόσο, ο πληθωρικός χαρακτήρας του είναι πιθανό να δημιουργήσει εντάσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. «Είναι εκείνος που μόλις πριν μία εβδομάδα δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται υπό δημοσιονομική κατοχή. Πώς είναι δυνατόν να τον εμπιστευτούν οι Βρυξέλλες;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
«Στην Ελλάδα ένας ανασχηματισμός, χωρίς όμως εθνική ενότητα», είναι ο τίτλος της «Liberation». Ο κ. Βενιζέλος αντικατέστησε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο αν και τον εκτιμούσαν οι διεθνείς πιστωτές δεν κατάφερε να επιβληθεί στο κόμμα του. Οι σοσιαλιστές βουλευτές που τον θεωρούν υπεύθυνο της καταστροφικής κατάστασης της χώρας, ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση του. Ο ανασχηματισμός «θυμίζει περισσότερο μία προσπάθεια εξισορρόπησης στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ, παρά σύσταση μίας ομάδας μάχης ικανής να επιβάλει σκληρές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.