«Αλά κάρτ κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν υπάρχουν. Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα έχουμε σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα περάσει αυτό σήμερα και μετά με άλλες πλειοψηφίες να περνάνε τερατουργήματα όπως αυτό του κ. Μπαλτά» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ο οποίος απουσίαζε από την συνεδρίαση της Ολομέλειας.
«Μου κάνει εντύπωση που ο πρωθυπουργός λείπει από τη σημερινή συνεδρίαση. Ειδικά την ώρα που ήδη η Γαλλία έχει ψηφίσει υπέρ των μέτρων. Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν πιστεύει στο πρόγραμμα αυτό. Του υπενθυμίζω πως στην κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής που και ο ίδιος υπέγραψε υπάρχουν δυο λέξεις: Εμπιστοσύνη και ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται θάρρος για να εφαρμόσεις τέτοιες πολιτικές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Η ελληνική κοινωνία πληρώνει το κόστος της πολιτικής ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν συγκρούεται ο φαντασιακός σας κόσμος με την πραγματικότητα πάντα νικάει η πραγματικότητα. Για να αποδείξω αυτό που λέω και για να μην επικαλείται επιλεκτικά η κυβέρνηση τις εκθέσεις του ΔΝΤ να σημειώσω μόνο το εξής από την πιο πρόσφατη έκθεση: Το χρέος αυξήθηκε κατά 25 δις. ευρώ τις τελευταίες εβδομάδας και αυξήθηκε επειδή πλέον πρέπει να προστεθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω στον πρωθυπουργό πως έκανε το σωστό υπό την πίεση που δέχθηκε αλλά μη περιμένετε να σας πούμε και μπράβο επειδή αποτρέψατε μια καταστροφή που εσείς φέρατε. Ο κίνδυνος του grexit ακόμα δεν έχει περάσει. Όλο αυτό που βίωσε η χώρα είναι μια μικρή μόνο εικόνα ενός grexit. Η χώρα χρειάζεται το τρίτο πρόγραμμα.
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δυστυχώς σαν τον Σίσυφο πρέπει να σπρώξουμε το μνημόνιο της Aριστεράς στη κορυφή. Εξαιρετικά επώδυνο και με υφεσιακά μέτρα το νέο πρόγραμμα. Η αύξηση των φόρων δεν είναι η μόνη επιλογή. Υπάρχουν και ισοδύναμα (ύψους 2 δις,) ώστε να μην κόπους για παράδειγμα οι φοροελαφρύνσεις στους αγρότες. Χρειάζονται και διαρθρωτικές αλλαγές. Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύουμε στην αποκομματοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Εσείς δείχνετε ανάποδα δείγματα γραφής».