Βομβαρδισμό σκληρών ερωτημάτων εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής προς τα δύο μεγάλα κόμματα ο Αλέξης Τσίπρας, με βασική αιχμή τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Την ώρα που η κοινωνία βράζει, ασκείστε σε κινήσεις παρασκηνίου. Αλήθεια κύριοι, τι άλλαξε και την Τετάρτη για λίγες ώρες είχατε συμφωνήσει; Που πήγαν αυτές οι μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές που είχατε; Πώς ακριβώς τα βρήκατε; Είχατε αποφασίσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου; Κι αν ναι, κύριε Παπανδρέου γιατί δεν το κάνατε μόνος σας;» έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επαναδιατύπωσε τη θέση του κόμματος υπέρ της προσφυγής στην κάλπη.

«Εμείς λέμε ότι νέα κυβέρνηση δίχως λαϊκή εντολή αποτελεί αντιδημοκρατική μεθόδευση. Ο βασιλιάς είναι γυμνός, το σύστημα εξουσίας που ακολουθούμε στη χώρα μας εξουθένωσε την κοινωνία, λεηλάτησε το λαό. Τρίζει και αυτογελοιοποιείται όταν σχεδιάζετε κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας μέσω τηλεφώνου».

«Η προσπάθεια παράκαμψης της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είτε τη βαφτίσετε εθνική σωτηρία είτε ανασχηματισμό, δεν μπορείτε να κρύψετε ότι είναι προσπάθεια για σωτηρία του δικομματισμού και συνέχιση της πολιτικής υπέρ των λίγων και κατά των πολλών».