Ανασχηματισμό ακόμα και τη Δευτέρα και κάλπες ενδεχομένως στις αρχές φθινοπώρου, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές και την ψήφιση των πρώτων άμεσων μέτρων προβλέπει ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού μετά την ανταρσία στη Βουλή, που αναμένεται να γίνει πολύ μεγαλύτερη όταν έρθουν τα συγκεκριμένα μέτρα στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση των δύο υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψηφοφορία, αλλά παραμένουν ατάραχοι στις θέσεις τους.
Μετά την πράξη τους αρχικά σκέφθηκε να ζητήσει ο ίδιος τις παραιτήσεις τους, πλην όμως τελικά αποφάσισε να μην πυροδοτήσει εξελίξεις έως και τη Δευτέρα, προκειμένου να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής αύριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης αρχές της εβδομάδος ενώ στην ατζέντα του υπάρχουν πια οι πρόωρες κάλπες για αρχές φθινοπώρου, καθώς φέρεται να επιμένει ότι δεν θα στηρίξει, μακροπρόθεσμα, μια οικουμενική κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται ο πρωθυπουργός και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη στάση που αυτή κράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας για την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές.
Στο θέμα της προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Η ανατροπή του σκηνικού στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη μετά την ψηφοφορία τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στη Βουλή, στην οποία ναι μεν εξασφαλίστηκε ευρεία πλειοψηφία αλλά υπέστη σαφές ρήγμα το κυβερνητικό μπλοκ.
Η ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση για συμφωνία στις Βρυξέλλες από τη μια, αλλά και το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα δύο «όχι», τα 8 «παρών» και τα 7 «απών» από τους βουλευτές του κόμματος κατά την κρίσιμη ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να διαπραγματευτούν τη συμφωνία με τους εταίρους, συνθέτουν ένα εξαιρετικά σύνθετο σκηνικό και δεν αποκλείουν αλυσίδα εξελίξεων μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Μάλιστα ο λογαριασμός των διαρροών θα ανέβει κατά την ψήφιση του τρίτου πακέτου, αφού ήδη 15 βουλευτές που ψήφισαν «ναι» εξηγήθηκαν ότι δεν στηρίζουν μέτρα λιτότητας.
Σε περίπτωση που προστεθούν και αυτοί στα «όχι», τα «παρών» και τις απουσίες, τότε η κυβέρνηση θα κινείται με δυσκολία με πάνω από 130 βουλευτές.