Με το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων προς τον Αλέξη Τσίπρα να είναι ξεκάθαρο για «ευρώ ή δραχμή» και μάλιστα σε λίγες μέρες την Κυριακή ένα ερώτημα υπάρχει στο στόμα των Ελλήνων.
Μπορούν τελικά οι Ευρωπαίοι να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη.
Επισήμως καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ. Ωστόσο, νομικοί της ΕΕ μελετούν το τελευταίο διάστημα τις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να βρουν κάποιες διατάξεις, βάσει των οποίων θα μπορούσε να υλοποιηθεί το Grexit εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί την Κυριακή. Μάλιστα η έξοδος από την ευρωζώνη προϋποθέτει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πληροφορίες λένε ότι η Κομισιόν είναι ήδη έτοιμη και έδωσε το σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι νομικοί ξεκινούν από τη Συνθήκη της ΕΕ ότι κάθε απόφαση υιοθέτησης του ευρώ είναι τελεσίδικη (Αρθρο 140 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ).
Από εκεί ξεκινούν και αναζητούν οι νομικοί λύση.
Η απάντηση στα ερωτήματα εντοπίζεται στα άρθρα 7 και 352. Το άρθρο 7 προβλέπει αναστολή συγκεκριμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από τις Συνθήκες για χώρα – μέλος της ΕΕ που παραβιάζει τις ευρωπαικές αξίες. Η απόφαση βάσει του άρθρου 7 θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.
Παράλληλα, το άρθρο 352 δίνει ευχέρεια να αποφασιστεί κάτι που βοηθά την πορεία της ΕΕ, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη Συνθήκη. Η απόφαση σε αυτήν την περίπτωση θα ληφθεί με ομοφωνία των «28».
Οι νομικοί της ΕΕ «χτενίζουν» τις Συνθήκες για να βρουν τις διατάξεις που θα επιτρέπουν ένα Grexit.
Οι δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για έναν πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει το ακροδεξιό κόμμα του Γιοργκ Χάιντερ σε συνασπισμό, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν έναν τρόπο για να τιμωρούν τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες. Το άρθρο 8 αναφέρει ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν, η ΕΕ μπορεί να «αναστείλει συγκεκριμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συνθήκες για το συγκεκριμένο μέλος».