Ύστερα από πέντε μήνες δράματος και δυσάρεστων εκπλήξεων, οι ηγέτες της Ευρώπης είναι επιτέλους έτοιμοι να δείξουν στον Αλέξη Τσίπρα την έξοδο, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο: «Η ΕΕ λέει στον Τσίπρα πως το πάρτι τελείωσε και πως η πόρτα εξόδου από το ευρώ είναι ανοιχτή».
«Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου, οι ηγέτες της ευρωζώνης επιτέθηκαν στον Έλληνα πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για αποσταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης πριν η Άνγκελα Μέρκελ δώσει το επίσημο τελεσίγραφο.
Σε μια τεταμένη και κατά διαστήματα συγκινησιακά φορτισμένη συνάντηση, οι ευρωπαίοι εταίροι του Τσίπρα του είπαν πως είχε αποτύχει στο να εκτιμήσει τις προσπάθειες των ψηφοφόρων και των φορολογούμενων να βοηθήσουν τους Έλληνες και τον κατηγόρησαν για τη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Έξι αξιωματούχοι συμφώνησαν να μοιραστούν όσα γνωρίζουν για τις συνομιλίες χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους λόγω της ιστορικής στιγμής.
«Το πάρτι σε βάρος άλλων στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος», είπε η Λιθουανή πρόεδρος Dalia Grybauskaite. «Η Ευρώπη και η ευρωζώνη δεν είναι έτοιμες να πληρώσουν για την ανεύθυνη συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης».
Στη συνέχεια στις δημόσιες δηλώσεις τους οι ηγέτες διαγωνίζονταν στο ποιος θα χρησιμοποιήσει την πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψει την προσέγγιση του Τσίπρα και τις συνέπειές της. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είπε πως χρειαζόταν ένα «θαύμα»
Για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ενώ ο Joseph Muscat της Μάλτας είπε πως ο 40χρονος είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Έχουμε προετοιμάσει ένα σενάριο Grexit με λεπτομέρειες», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
To Bloomberg περιγράφει και την αλλαγή διάθεσης που υπήρξε στο Eurogroup με επίκεντρο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αρχικά, αναφέρει, ο Τσακαλώτος κέρδισε την αποδοχή των εταίρων του που είχαν ενοχληθεί από το στυλ του προκατόχου του Γιάννη Βαρουφάκη. Αλλά η διάθεση γρήγορα άλλαξε. Πολλοί από τους συναδέλφους του εκνευρίστηκαν επειδή ο Τσακαλώτος δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για να καλύψει το οικονομικό κενό της Ελλάδας και ορισμένοι διερωτήθηκαν ποιος ήταν ο λόγος που διέκοψαν τις διακοπές τους για να βρεθούν στο Eurogroup.
«Περίμενα τόσα πολλά από τον νέο υπουργό, ο οποίος, ναι, μας έκανε μια καλή παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα αλλά καμία πρόταση», τόνισε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt. «Ελπίζω μόνο οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαίτησε οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Κομισιόν να παρουσιάσουν με λεπτομέρειες το σχέδιό τους να προασπίσουν την ευρωζώνη από τις συνέπειες της ελληνικής εξόδου. Αξιωματούχοι λένε πως ένα παλιό ταμπού που δεν επέτρεπε να γίνουν τέτοιες συζητήσεις, παραμερίστηκε.
Καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέφταναν και συναντούσαν τον Τσίπρα, διαμορφώθηκε και η ρητορική. Ο Muscat είπε πως η συνάντηση ήταν πιθανώς «χάσιμο χρόνου» καθώς οι Έλληνες είχαν φτάσει με άδεια χέρια.
«Δεν μπορεί να έχεις μια χώρα να απολαμβάνει σπατάλες και οι άλλοι να πληρώνουν, μαζί και οι δικοί μας πολίτες που παίρνουν πολύ χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις», τόνισε η Grybauskaite.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός και η Λιθουανή πρόεδρος ηγήθηκαν των επιθέσεων στον Τσίπρα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Ο Muscat είπε σε συνέντευξή του πως οι ηγέτες θύμωσαν από την απόφαση του Τσίπρα να ανακοινώσει δημοψήφισμα ενώ η συμφωνία φαινόταν να πλησιάζει, τον περασμένο μήνα.
Η σκληρότητα με την οποία έγινε δεκτός ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν εμφανής μόλις τελείωσε η Σύνοδος και άρχισαν οι δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Στον Τσίπρα δόθηκαν πέντε ημέρες για να αποδεχθεί την οικονομική στήριξη ή να βρεθεί αντιμέτωπος με έξοδο από την ευρωζώνη…