«Λάθη διακυβέρνησης», «άτολμοι που φυγομαχούν», «υπουργοί που φόρτωσαν βάρη και την κοπανάνε» είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν από βουλευτές ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί βουλευτές χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κι άσκησαν σφοδρή κριτική.
«Πρέπει να αποβάλλουμε το “μικρόβιο” που κατατρώει την δημοκρατική παράταξη», είπε ο Ανδρέας Μακρυπίδης προσθέτοντας ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ζητεί ενότητα με άλλες δυνάμεις και αυτή να μην υπάρχει στο εσωτερικό του. «Φυγομαχούν οι άτολμοι και όσοι έχουν ενοχές, ενώ όσοι κάνουν σκληρή κριτική, να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους, καθώς έχουν γίνει λάθη διακυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια», είπε.
«Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε και διαρρηγνύουμε κοινωνικές σχέσεις», είπε ο Δημήτρης Λιντζέρης, σημειώνοντας πως ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας έχει αρνητικό πρόσημο. Κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την Κ.Ο. να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια».
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου συνέστησε ψυχραιμία και ταχύτητα στις αποφάσεις. «Την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί», είπε.
«Γιατί να χαρίσουμε τον όρο “επαναδιαπραγμάτευση” στην ΝΔ, αφού η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη σταθερά και θα κρατήσει μέχρι τέλους;», διερωτήθηκε ο Ντίνος Βρεττός, ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό λέγοντας πως κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφασή του να σώσει την Ελλάδα.
«Οι παραιτήσεις βουλευτών δεν βοηθούν, ο λαός θα κρίνει τους πάντες», σημείωσε η Μαρία Μίχου προσθέτοντας πως δεν συμμερίζεται «κριτικές της συμπολίτευσης που είναι πιο σκληρές από εκείνες των συναδέλφων της αντιπολίτευσης.»
«Η κρίση θα μετεξελιχθεί, αν δεν προσέξουμε, σε πολιτική και θεσμική», προειδοποίησε η Τώνια Αντωνίου. «Το σύστημα ήθελε αλλαγές αλλά δεν μπορεί να δίνεται αμνήστευση στην ΝΔ. Η κρίση δεν είναι στην ΚΟ, είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών σε όλο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να πείσουμε ότι οι πολιτικές με το Μνημόνιο 2 δίνουν προοπτική κι αν αυτό δεν γίνει, η κοινωνία θα ανατρέψει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Όταν υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΟ να προβληματιστούμε. Να τελειώνουμε με τις “λογικές του 1965″», είπε.
Σχηματισμός κυβέρνησης «ορκισμένων σε αξίες» ζήτησε ο βουλευτής Τρικάλων Χρήστος Μαγκούφης, λέγοντας πως ο λαός έδωσε εντολή στον Παπανδρέου και στην ΚΟ και πως ο αγώνας κρίνεται στην πάλη κάθε μέρα.
Πρόβλημα στη λειτουργία της ΚΟ και της Βουλής αναγνώρισε η Χρύσα Αράπογλου. «Θα έπρεπε να συνέρχεται τακτικά. Πάσχουμε από αδράνεια και φοβικά σύνδρομα. Δεν έχουμε την δανειακή σύμβαση στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο. Δεν ενημερωνόμαστε για το τι ψηφίζουμε. Χρειαζόμαστε καθαρή και διαυγή θέση εθνικού σχεδίου. Κάθε φορά που πάμε να μιλήσουμε οι ετικέτες είναι έτοιμες. Να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα», είπε.
«Να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο Μεσοπρόθεσμο από σήμερα, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος», ζήτησε ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής μιλώντας για κάποιους που απεργάζονται σενάρια ακόμα και συνταγματικής εκτροπής
Να περιληφθούν στον ανασχηματισμό «άτομα με πολιτική οντότητα, προερχόμενα από την κοινωνία και όχι απαραίτητα από τον κομματικό μηχανισμό ή την ΚΟ» ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης ενώ ο Ηλίας Καρανίκας ζήτησε τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αποδοχής.