«Το “όχι” στο δημοψήφισμα σημαίνει “όχι” στη συγκεκριμένη συμφωνία των Θεσμών που περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.
Ο κ. Χουντής κατέστησε σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει να δεχτεί τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν «αν θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας ή θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική πολιτική».
«Η Δημοκρατία δεν έχει περιθώρια παρερμηνειών ούτε περιθώρια να μην την υπολογίσουν τώρα πια οι δανειστές, γιατί η Ευρώπη έχει μια τέτοια παράδοση και όταν τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο η δημοκρατία με δημοψηφίσματα λύνει προς τα πού πρέπει να τεθούν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε αναδεικνύοντας την ανάγκη δημοψηφίσματος.
Με ιδιαίτερα επικριτικό ύφος χαρακτήρισε αστήριχτο, κινδυνολογικό και εφιαλτικό το σενάριο ότι το «όχι» σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. «Όλη αυτή η κινδυνολογία, ότι δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματα και επομένως θα βγείτε από την Ευρωζώνη, δεν στέκει» δήλωσε κατηγορηματικά. Σε αυτό το πνεύμα, σημείωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει την ευθύνη του και ο καθένας από τους θεσμούς πρέπει να αναλάβει τη δική του ευθύνη, να λειτουργήσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και να λειτουργήσει με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το «όχι» και επισήμανε ότι αν βγει το «ναι», η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού και η διαπραγμάτευση θα γίνει υπό διαφορετικούς όρους. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι σε αυτή την περίπτωση «έχουμε πει ότι αυτή την πολιτική εμείς δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε. Είναι μια πολιτική που δεν έχει αποτέλεσμα».
Ειδική αναφορά έκανε στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε χθες και προτείνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 30%, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος θα ανακυκλώνουμε συνεχώς αποτυχημένα προγράμματα και το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται». Εκτίμησε ότι «αυτό που απέδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το πρόβλημα ότι με αυτές τις πολιτικές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει βρεθεί λύση κουρέματος του χρέους και βιώσιμες πολιτικές. Αυτό ήταν το μήνυμα» και τόνισε: «Η έκθεση του ΔΝΤ ανέδειξε τις ευθύνες της στάσης των εταίρων και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το χρέος είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης, διότι η πολιτική της λιτότητας είναι πρόβλημα όλη της Ευρώπης».
Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στους θεσμούς για το γεγονός ότι επί 5 μήνες δεν υπήρξε μια «βιώσιμη συμφωνία». Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα ήταν πολιτικό και δεν ήταν πρόβλημα ούτε προτάσεων ούτε οικονομικών πολιτικών». Τέλος, απεύθυνε έκκληση «επειδή είναι κρίσιμη η στιγμή, να λέμε πράγματα τεκμηριωμένα, να μην φοβίζουμε τον λαό, να μην υπονομεύουμε τη δημοκρατία, να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει».