Μέτρα για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων, τη
δημιουργία σύγχρονου, μικρότερου και αποδοτικότερου κράτους και την
ενίσχυση των πολιτικών θεσμών με ενίσχυση της διαφάνειας, τον
εκδημοκρατισμό και την πλήρη διαφάνεια στα πολιτικά κόμματα πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Κουβέλης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του δικομματισμού, λέγοντας πως οι ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων είναι τεράστιες για την κρίση που περνά η Ελλάδα, «μία από τις χειρότερες της ιστορίας της».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, επισημαίνοντας πως βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης.

Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και τον καταιγισμό μέτρων για την εφαρμογή του Μνημονίου, σημείωσε ο κ. Κουβέλης, η χώρα αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης, ενώ η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, η ακρίβεια γιγαντώνεται, τα συστήματα διαπλοκής, γραφειοκρατίας και διαφθοράς παραμένουν κυρίαρχα, δομές και θεσμοί καταρρέουν, εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση.

Χωρίς την υπέρβαση αυτού του πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον, εκτίμησε ο κ. Κουβέλης ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές είπε ότι όσο και αν τις αφορίζει η κυβέρνηση, όσο και αν δεν τις θέλει η κοινωνία, θα προβάλλουν ως αναγκαία λύση διεξόδου, γιατί η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια πολλαπλασιάζονται και οι εκλογές θα είναι πλέον η μόνη διέξοδος

Σχετικά με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ο κ. Κουβέλης είπε ότι σταθερή θέση του κόμματός του είναι ότι απαιτούνται 180 ψήφοι, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, υπογράμμισε ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι ο εξωραϊσμός της κυβέρνησης, αλλά η αλλαγή πολιτικής, υποστηρίζοντας, έτσι, ότι ενδεχόμενος ανασχηματισμός και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων δεν προσφέρει τίποτα στη χώρα.

Για τη συνεργασία της αριστεράς ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως οι δυνάμεις της αριστεράς δεν αθροίζονται, λόγω των διαφορών που έχουν σε σοβαρά ζητήματα.

«Εμείς δεν προσερχόμαστε σε ευκαιριακές αντιμνημονιακές συσπειρώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Την άρνηση στο πολιτικό σύστημα εκφράζει το κίνημα των Αγανακτισμένων, τόνισε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά το γεγονός, όπως είπε,  ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, ότι εκατοντάδες χιλιάδες διαμαρτύρονται και ζητούν αλλαγή πολιτικής.