Κριτική στη στάση του κόμματος της ΝΔ και του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ασκεί σε άρθρο της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βιττόριο Ντα Ρολντ, «ο Σαμαράς ποντάρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κυνηγώντας το χαρτί του λαϊκισμού. Αντιτάχθηκε στο σχέδιο λιτότητας που θέλησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να μειωθούν οι φόροι, σε μια φάση κατά την οποία η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και να πουλήσει την πολυτιμότερη περιουσία της, για να προσπαθήσει να αποπληρώσει ένα δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ. Μια ανεύθυνη πρόταση», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Η εφημερίδα του Μιλάνου, αναφέρει επίσης ότι «ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, σε μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσαν τον Σαμαρά να στηρίξει το σχέδιο λιτότητας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, και άλλων 22 δισεκατομμυρίων για το 2015, για να αποφύγει η χώρα, μεγαλύτερα δεινά. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές από το Παρίσι, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα την περασμένη Τετάρτη, ο Σαμαράς εκμυστηρεύτηκε στον Φιγιόν ότι ζητά τη μείωση των φόρων μόνο λόγω εκλογικών βλέψεων, αλλά, παράλληλα, ότι μπορούν να μείνουν ήσυχοι πως όταν ανέλθει στην εξουσία δεν πρόκειται να προβεί, όντως, σε μια τέτοια κίνηση».
Η Sole 24 Ore (ιδιοκτησίας της Ένωσης Ιταλών βιομηχάνων) καταλήγει το άρθρο της σημειώνοντας: «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά ο Σαμαράς, πολιτικός κληρονόμος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας με εκατόν εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ χρέη και την παρέδωσε, με χρέη τριακοσίων δισεκατομμυρίων, ίσως δεν κατάλαβε ακόμη ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Αθήνας και του ευρώ. Είναι πράξη ανευθυνότητας να παίζει, κανείς, με την (ελληνική) φωτιά σε μια φάση κατά την οποία, για να κερδηθεί μια εύκολη υποστήριξη γίνεται χρήση του λαϊκισμού, με την κρυφή πρόθεση να μπει σε δύσκολη θέση η σημερινή κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτή την στιγμή, ο Σαμαράς- εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου και όταν ξεπερασθεί η φάση εκτάκτου ανάγκης και -μόνον τότε- να προσπαθήσει να διαδεχθεί τον σοσιαλιστή ηγέτη. Διαφορετικά, κινδυνεύει να αναγκασθεί να διαχειριστεί τα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης χώρας».