Στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα, αλλά περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση και συντονισμό, επισήμανε στη συνέντευξή του στο «Fοreign Policy» ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως «νομίζω ότι το αίσθημα αυτό έχει επικρατήσει σαφώς, έστω και αν έγιναν διαδηλώσεις – που είναι κατανοητό. Σημαντική μερίδα των πολιτών καλούνται να αναλάβουν το βάρος, παρότι δεν ευθύνονται για την κρίση.

Η κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση και διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, στην έλλειψη διαφάνειας, στην κηδεμονία και τις πελατειακές σχέσεις, ακόμη και στη διαφθορά. Και όλα αυτά εντάθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση».

Για τον Γ. Παπανδρέου η μεγάλη πρόκληση είναι να «βρούμε μια παγκόσμια διακυβέρνηση και πρέπει να στηρίζεται πάνω σε κοινές αξίες, στις οποίες να συμφωνούμε – δημοκρατικές αξίες».

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωζώνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως η κρίση έδειξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο και όχι λιγότερη Ευρώπη», αλλά χρειάζεται περισσότερο συντονισμό για τη διακυβέρνηση και τις αναπτυξιακές στρατηγικές.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία εμβάθυνσης της ολοκλήρωσής μας. Αλλιώς, υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω, σε πιο εθνικιστικές, πιο εγωκεντρικές πολιτικές, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, εύκολη απόδοση στερεοτύπων και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων ανάμεσά μας».