Για το πακέτο των ελληνικών προτάσεων, και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, τις δύσκολες στιγμές που έζησε η ελληνική πλευρά στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μιλά αποκλειστικά στο Mega ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Αναφορικά με τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ στη διετία που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση, ο κ. Παππάς ξεκαθαρίζει ότι η Αθήνα διαφώνησε εξ αρχής με τους δημοσιονομικούς αυτούς στόχους και τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που τα μισά και πλέον από αυτά τα μέτρα καλούνται να τα καταβάλλουν οι έχοντες και κατέχοντες. Σημειώνει σχετικά:

«Εμείς από την αρχή διαφωνήσαμε με το ύψος αυτών των στόχων και είπαμε ότι στη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας ο στόχος θα πρέπει να είναι στο 0,5% για εφέτος και 1,5% για του χρόνου, για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σε ένδειξη καλής θέλησης, έχουμε μετακινηθεί και είπαμε ότι θα συμφωνήσουμε με τους στόχους τους οποίους οι θεσμοί βάζουν στο τραπέζι. Εάν δείτε τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, θα συνειδητοποιήσετε ότι πραγματικά είναι η πρώτη φορά που καλούνται να συμβάλουν κατά το μέγιστο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν «.

Ειδικά για τον ΦΠΑ, σημειώνει ότι  «η κατανομή που γίνεται διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος « και προσθέτει:

«Υπήρχε πρόταση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, την εστίαση, σε όλα τα τρόφιμα, ακόμη και τα βασικά. Αυτά δεν έχουνε γίνει αποδεκτά και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιμονή των θεσμών για την περαιτέρω αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ».

Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι μια τέτοια συμφωνία να περάσει με διαδικασία-εξπρές από τη Βουλή και εάν θα υπάρξουν συνέπειες για τους βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι  «η κομματική πειθαρχία και η διαγραφή είναι κάτι δευτερεύον σε σχέση με το κεντρικό, που είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί με μία πλειοψηφία και μία εντολή, έχει συγκροτήσει μια κυβέρνηση που προέκυψε από τη λαϊκή εντολή».

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει μαγειρέματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την πλειοψηφία η οποία συγκροτήθηκε από τις εκλογές. Δεν θα ξαναδείτε σενάρια Παπαδήμου. Αυτά είναι οδυνηρά « δηλώνει και ερωτηθείς εάν σε περίπτωση καταψήφισης θα υπάρξουν νέα προσφυγή στις κάλπες απαντά: