Μετά από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των βουλευτών της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους (5 κατά) η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί και να παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουνίου στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη, δεν μπορεί πριν από τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.
Υπέρ της πρότασης της προέδρου της Βουλής να κληθεί άμεσα και στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ, καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ, υποστηρίζοντας την δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης.
Η πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού, ήταν να αποφασίσει η Επιτροπή, με βάση τις ημερομηνίες που είχε υποδείξει ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το κρίσιμο ρόλο που έχει ο θεσμός του διοικητή της ΤτΕ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους εταίρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπερψήφισε και τις δύο προτάσεις ενώ κράτησε αποστάσεις από τις αιτιάσεις περί αναγκαιότητας της άμεσης κλήτευσης του κ. Στουρνάρα, επικαλούμενος την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων και λέγοντας χαρακτηριστικά, «δεν θα τσακωθούμε για δύο τρεις μέρες».
Η πρόταση της προέδρου της Βουλής να κληθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Στουρνάρας, με την επίκληση της ότι σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί, να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις τόσο του κανονισμού της Βουλής όσο και της ποινικής δικονομίας που προβλέπουν ακόμη και τη βίαιη προσαγωγή του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών ΝΔ, του Ποτάμι και του ΠΑΣΟΚ, που την κατηγόρησαν για εμπάθεια.
Στην επιστολή του ο κ. Στουρνάρας πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες για να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών, 6, 7, 9, 10, 20, 21, 23, 24 Ιουλίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής αφού επεσήμανε ότι η Επιτροπή Θεσμών επανέφερε προς εξέταση των υπόθεση της Ζήμενς, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Θέλω να υπενθυμίσω ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής. αντικείμενο της οποίας είναι η έρευνα και η αξιοποίηση κάθε στοιχείου που συμβάλει στην διαφάνεια και παρακολούθηση του δημόσιου βίου. Η επιτροπή μπορεί να καλέσει σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή έχει εξουσία κλήσης προσώπων σύμφωνα με τα άρθρα 146 και 147 του κανονισμού της Βουλής. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Επιτροπή αυτή λειτουργεί βάσει αυτής της διαδικασίας… Έχει δικαίωμα να καλεί μάρτυρες … Ο πρόεδρος της Βουλής έχει δικαίωμα να υπογράψει ένταλμα βίαιης προσαγωγής και υπό την επιμέλεια του εισαγγελέα εκτελείται και εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας και για μάρτυρες που εξετάζονται για ψευδορκία… Η υποχρεωτική παρουσία του κ. Στουρνάρα στην Επιτροπή Θεσμών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση… Ούτως ή άλλως θα κληθεί με την άλλη ιδιότητα του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 49 παρ. Α (Επιτροπή ΔΕΚΟ) για να δώσει εξηγήσεις για την παρέμβαση που επιχείρησε ».
«Η άμεση πρόσκληση του είναι συνέπεια της δημόσιας παρέμβασής του, που δημιούργησε κλίμα τρομοκράτησης. Είναι μείζον θέμα», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ ‘Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε προσχηματική την άμεση κλήτευση του κ. Στουρνάρα καθώς, όπως είπε, δεν αρνείται να παρουσιαστεί στην Επιτροπή.
«Όλοι πρέπει να υποστηρίξουμε με ηρεμία τις διαπραγματεύσεις που κάνει ο πρωθυπουργός σήμερα. Δεν βοηθά τον πρωθυπουργό, κάνει ζημιά η εικόνα της αντιδικίας» πρόσθεσε.
«Ουδείς λόγος υπάρχει για να μην κάνουμε δεκτό το αίτημα του κ. Στουρνάρα. ‘Αλλωστε δεν αρνείται να παρουσιαστεί ενώπιον μας», σημείωσε ο Σπύρος Λυκούδης.
«Αυτό ήταν πρόσχημα από πλευράς του κ. Στουρνάρα να μη έλθει σήμερα. Να καταστεί σαφές ότι η Επιτροπή ορίζει το πότε και πως και όχι ο προσκαλούμενος», υποστήριξε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης.
«Πρέπει να δοθεί μήνυμα από την Επιτροπή ότι κανείς δεν είναι ανέλεγκτος. Ειδικά εκείνος που άκομψα με την παρέμβαση του δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Μαυραγάνης.
«Δεν σας αρμόζουν εισαγγελικά καθήκοντα. Υπηρετείτε έναν κορυφαίο θεσμό και οφείλεται να τον σέβεστε. Μην θέλουμε να τιμωρήσουμε τον κ. Στουρνάρα επειδή κοινοποίησε τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος γύρω από τις διαπραγματεύσεις και τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση μη συμφωνίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.
Η πρόεδρος της Βουλής αντέτεινε ότι η δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση της ΤτΕ περιέγραφε απόψεις επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον ενώ προκαταλάμβανε εξελίξεις, την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή έκανε λόγο για εμπρηστικές δηλώσεις που βλάπτουν το τραπεζικό σύστημα ενώ ζήτησε να κληθεί άμεσα ακόμα και αύριο και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Στουρνάρας.
«Αν δεν αρέσει η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ δεν σημαίνει ότι δεν σκιαγραφεί και την πραγματικότητα. Να καλέσετε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τότε που συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα και διαπιστώθηκε σύγκλιση και από τις δυο πλευρές», αντέτεινε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προσπάθησε να λειτουργήσει κατευναστικά ανάμεσα στις δύο προτάσεις λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Είναι αναγκαίο, αυτή την ώρα που ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι, ο καθένας στο ρόλο του που διεξάγουν μια κρίσιμη μάχη, από την έκβαση της οποίας θα κριθούν πολλά και σημαντικά, έχει σημασία ο τόνος της συζήτησης, και η αποφυγή της αντιπαράθεσης, ανεξάρτητα από τα επιχειρήματα ή η ποινικοποίηση και η δικαστικοποίηση μιας πολιτικής έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή», υπογράμμισε και πρόσθεσε .
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να στήσουμε καυγά για 2- 3 ημερών διαφορά, σε συνάρτηση με το μείζον θέμα που απασχολεί τώρα τη χώρα και τους πολίτες. Ο κ. Στουρνάρας είναι υπόλογος για την καθ υποτροπή πολιτική συμπεριφορά του, δεν είναι η πρώτη φορά που με το δημόσιο λόγο του παραβιάζει την αυτονομία της ΤτΕ στις πολιτικές εξελίξεις».