Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην οποία παρουσιάζει την πορεία της χώρας έως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του.

Η χώρα είναι υπερχρεωμένη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε σε δραματικούς τόνους: «Ή τη φτιάχνουμε αυτή την κατάσταση ή η χώρα δεν έχει μέλλον».

Ο υπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για μία τετραετία, έως το 2015, η οποία θα κυμαίνεται από 3 έως 4% επί του εισοδήματος.

Επίσης έως το 2015 οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα έχουν περικοπεί συνολικά κατά 25% καθώς ακόμα 150.000 αναμένεται να τεθούν «εκτός» ενώ μες στο καλοκαίρι θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο.

Ακόμη ένα έξοδο θα πρέπει να προϋπολογίσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων καθώς τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν κατά 10%.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, ο υπουργός ανακοίνωσε το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών ενώ το πόθεν έσχες για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας αναμένεται να ανασταλεί για 2 ή 3 χρόνια.

Για την εξίσωση του φόρου πετρελαίου ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι εφαρμογής του ούτως ώστε είτε εάν δεν βρεθεί η κατάλληλη λύση να υπάρξει αναστολή του μέτρου είτε να βρεθεί λύση που να μην επιφέρει επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα. Η συζήτηση δεν έχει κλείσει, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κλείσει τις επόμενες μέρες.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης άρση τραπεζικού απορρήτου για όσους έχουν ασκήσει εξουσία.