Παράθυρο για νέα μέτρα άνοιξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που προβλέπει «τσεκούρι» στα εισοδήματα και φοροεπιδρομή.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι χρειάζεται να είμαστε συνεπείς απέναντι στους δανειστές μας «ακόμα και με διορθωτικά μέτρα», συμπληρώνοντας ότι αυτοί θέλουν να είναι σίγουροι πως το χρέος μας είναι βιώσιμο, πως οι αλλαγές θα φέρουν βιώσιμη οικονομία και πως «είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Ο πρωθυπουργός είπε πως βασικός λόγος της εξάρτησής μας, της κηδεμονίας και της επιτήρησης είναι ανάγκη για δανεικά προκειμένου να επιβιώσουμε, επαναλαμβάνοντας το «όχι» σε δάνειες δυνάμεις.

Επιπλέον, τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης, ζητώντας τη συνεργασία όλων. «Ακούμε όλες τις θέσεις, είμαστε έτοιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, να ακούσουμε θετικές προτάσεις για να φτάσουμε στο στόχο που έχουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου επανήλθε και στο ζήτημα του δημοψηφίσματος, αναφέροντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι και η αντιμετώπιση του ελλείμματος αξιοπιστίας, ισότητας και δικαιοσύνης. «Στόχος μας είναι ένα πολιτικό σύστημα που να το εμπιστεύεται επιτέλους ο ελληνικός λαός», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι προγραμματίζονται αλλαγές, για να χυθεί φως στα σκάνδαλα, για την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων, με αναδρομικά πόθεν έσχες, αλλαγή του εκλογικού συστήματος κ.ά. Οπως εξήγησε, για αυτού του είδους τις αλλαγές χρειάζεται η ψήφος των πολιτών, μέσω δημοψηφισμάτων.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο πόνος είναι συγκυριακός» και προειδοποίησηε ότι «αν δεν τον αντέξουμε και τον εγκαταλείψουμε στα μισά του δρόμου οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».