«Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και οι πολιτικοί μαζί με τους πιστωτές πρέπει να κατεβάσουν τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουν», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, με τις δύο πλευρές να έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε σχετικά στο αμερικανικό δίκτυο: «Για μια ακόμη μια φορά φαίνεται πώς είμαστε στο χείλος της καταστροφής και θα είναι πραγματικά κρίμα αν οι συζητήσεις αποτύχουν. Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Έλληνες έχουν θυσιάσει πολλά και μάχονται με την υψηλή ανεργία για μείνουμε στο ευρώ, για να έχουμε πρόσβαση στις αγορές και να επιστρέψουμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Επομένως, πιστεύω πως πρέπει και οι δύο πλευρές να κατευνάσουν τα πνεύματα και να δουλέψουν για ένα συμβιβασμό, έναν έντιμο συμβιβασμό έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση και να προχωρήσουμε μπροστά σε μια βιώσιμη λύση».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν ευελιξία. «Οι δανειστές θα έπρεπε να πουν ότι “Εντάξει, έχετε κάνει πολλά ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, επομένως δεν θα ζητήσουμε άλλες περικοπές”. Και η ελληνική κυβέρνηση, από τη μεριά της, να δεσμευτεί πως θα προχωρήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ένα βιώσιμο κράτος».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε επίσης ότι ένα Grexit θα ήταν μεγάλο λάθος και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα.

«Πάνω από το 70% των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Δεν έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση για να αποχωρήσει από το ευρώ ή να κηρύξει χρεοκοπία. Κάποια στιγμή μπορεί να χειροκρότησαν τη σκληρή στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, αλλά στο τέλος θέλουν μια συμφωνία», σημείωσε.

«Είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά νομίζω ακόμη και του πρωθυπουργού να ξεπεράσει τους στενούς περιορισμούς του κόμματός του και να αναζητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό και ελπίζω πως αυτό θα συμβεί», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.