Μια εκ νέου επισφράγιση των παραδοσιακά στενών και φιλικών σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας θα αποτελέσει η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει από αύριο στην Αθήνα ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο αυστριακός καγκελάριος ανταποδίδει επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκλησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η οποία είχε διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα. Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει μετά τις συνομιλίες ότι στη Βιέννη βρήκε έναν «καλό φίλο», καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του Βέρνερ Φάιμαν απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας ανάγονται στην εποχή ακόμη του Βυζαντίου, όταν μέλη του αυστριακού Οίκου των Μπάμπενμπεργκερ νυμφεύονταν Βυζαντινές πριγκήπισσες, ενώ η ιστορία της Ελληνικής Παροικίας στη Βιέννη αριθμεί αρκετούς αιώνες άνθησης, οι εδώ ομογενείς υπήρξαν ήδη από τον 18ο αιώνα σημαντικοί παράγοντες της εμπορικής και πνευματικής κίνησης.
Οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Μοναρχίας των Αψβούργων και αρκεί κανείς να παρατηρήσει τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που δεσπόζει σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της Βιέννης και σφραγίζει μέχρι σήμερα την εικόνα της, όπως συμβαίνει και με τις οδούς, Ελλήνων, Δούμπα, Αργοναυτών, κ.α., τους ναούς Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και μια σειρά άλλων μνημείων.
Στα χρόνια του τουρκικού ζυγού, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, η πρωτεύουσα της τότε Αυστροουγγαρίας, η Βιέννη, αποτέλεσε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού, της Φιλικής Εταιρείας, έδρα του οραματιστή Ρήγα Φεραίου ο οποίος από εδώ προετοίμασε τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.
Στα ελληνικά ιστορικά τυπογραφεία της εκδόθηκαν πολλά βιβλία των Ελλήνων λογίων της εποχής αλλά και οι πρώτες στην ιστορία ελληνικές εφημερίδες και από το 1804 λειτουργεί ανελλιπώς το πρώτο εκτός Ελλάδας ελληνικό σχολείο, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης.
Γενικά τα αισθήματα των Αυστριακών για τον λαό μας και για κάθε τι το ελληνικό είναι έκδηλα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται σε αρκετά αυστριακά γυμνάσια και λύκεια, χιλιάδες είναι οι Αυστριακοί που έχουν μάθει τη νεοελληνική γλώσσα σε κάποιο από τα πολλά λαϊκά Πανεπιστήμια που τη διδάσκουν.
Γύρω στους 500.000 Αυστριακοί τουρίστες αναζητούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά και τον ήλιο, τη θάλασσα και την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, ενώ, από την άλλη πλευρά, στην Αυστρία, από τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία Βιέννης, Γκρατς, Ινσμπρουκ, Λεόμπεν, Λίντς και Σάλτσμπουργκ, έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες Ελληνες επιστήμονες.
Σταθμοί στην ιστορία των επίσημων επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστρία υπήρξαν, μεταπολεμικά, οι πρώτες επισκέψεις στη Βιέννη των τότε πρωθυπουργών, Κωνσταντίνου Καραμανλή το Νοέμβριο 1976, Ανδρέα Παπανδρέου το Φεβρουάριο 1983, ενώ ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 1999 την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη αρχηγού του Ελληνικού Κράτους στην Αυστρία.
Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2005 η επίσκεψη του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία υπήρξε και το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.
Από αυστριακής πλευράς, σταθμοί υπήρξαν οι πρώτες επισκέψεις στην Αθήνα, του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι τον Μάιο του 1980 και αργότερα του τότε προέδρου Ρούντολφ Κίρχσλεγκερ το Σεπτέμβριο του 1984, ενώ ο σημερινός ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ είχε επισκεφθεί πρώτη φορά την Ελλάδα με αυτή του την ιδιότητα τον Μάιο του 2007, αλλά επίσης και τον Οκτώβριο του 2014.
Στις σχέσεις Αυστρίας-Ελλάδας υπάρχουν έντονα θετικά και συναισθηματικά στοιχεία μιας και την εποχή της δικτατορίας πολλοί Ελληνες είχαν καταφύγει στην Αυστρία όπου σπούδασαν ή εργάσθηκαν, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 1994 επί ελληνικής προεδρίας και χάρη στις δικές της προσπάθειές, για τις οποίες οι Αυστριακοί είναι μέχρι σήμερα ευγνώμονες.
Η ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1.1.1995 είχε δημιουργήσει νέες προοπτικές και παρέχει δυνατότητες διεύρυνσης των ελληνοαυστριακών οικονομικών σχέσεων και στενότερης συνεργασίας σε διαφόρους τομείς μέσα σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, κάτι που αναμένεται να υπογραμμιστεί στις επικείμενες συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Βέρνερ Φάιμαν στην Αθήνα.