Μόνος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των αδελφών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μοιάζει να πορεύεται, πλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Μετά τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν την Τρίτη, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», χθες ήταν n σειρά του επικεφαλής της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι να ζητήσουν πιεστικά από τον κ. Σαμαρά τη συνδρομή του για την υπέρβαση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η αυστηρή, αν και διπλωματική, γλώσσα στις ανακοινώσεις των δύο αξιωματούχων δεν επιτρέπει παρερμηνείες ως προς τη διάθεση των εταίρων να εξασφαλίσουν, και μάλιστα άμεσα, τη συναίνεση των δύο κομμάτων εξουσίας. Αποτελούν, δε, κατά πολλούς στις Βρυξέλλες, ακόμη ένα βήμα πριν τεθεί και επισήμως ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του νέου δανείου η προηγούμενη συμφωνία της Ν. Δ. αν όχι στο σύνολο, τουλάχιστον στις βασικές κατευθύνσεις του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Δεν είναι τυχαία, προς τούτο, η δήλωση του κ. Σαμαρά, αμέσως μετά το πέρας των συναντήσεων, με την οποία υπενθύμισε ότι η Ν. Δ. είναι πιστή στην ανάγκη μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων, συναινεί σε εκτενείς περικοπές στο Δημόσιο και στηρίζει απόλυτα την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ωστόσο, οι αστερίσκοι που βάζει ο κ. Σαμαράς καθιστούν αμφισβητούμενη τη θέση της Ν. Δ. Δεν υπήρξε ούτε καν το ελάχιστο σημείο επαφής αναγνώριζαν, μετά το πέρας των χθεσινών συναντήσεων, και οι συνεργάτες του προέδρου τής Ν. Δ., οι οποίοι πάντως δήλωναν ικανοποιημένοι, καθώς δόθηκε στον πρόεδρο η ευκαιρία να ενημερώσει για τις θέσεις της Ν. Δ. και να διαπιστώσει ότι υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια μεγάλο ποσοστό παραπληροφόρησης για τη στάση του κόμματος.
Παρά τις πιέσεις, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να καταψηφίσει, επί της αρχής, το Μεσοπρόθεσμο, ενώ δεν είναι λίγοι στο στενό του επιτελείο που θεωρούν ότι n στάση του έναντι των ευρωπαϊκών πιέσεων θα του προσδώσει πόντους στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Το κλίμα πιέσεων αποτυπώθηκε από νωρίς, μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπέι, παρουσία και του αντιπροέδρου της Ν. Δ. κ. Στ. Δήμα. Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ρομπέι γνωστοποίησε ότι ζήτησε επειγόντως από τον αρχηγό της Ν. Δ. να φανεί συνεργάσιμος.
Ο κ. Ρομπέι συνέδεσε την ετοιμότητα τής Ευρωζώνής να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα με ένα ισχυρό και φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής και χωρίς περιστροφές κατέληξε ότι η προσπάθεια για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική οδό και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί απ’ όλες τις πλευρές ευρεία και εποικοδομητική πολιτική στήριξη.
Ακόμη πιο ρητή ήταν n ανακοίνωση της Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος τον κάλεσε να δεσμευθεί εμπράκτως στην προσπάθεια επίτευξης ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Η Επιτροπή πιστεύει σθεναρά ότι n ευρεία πολιτική καί κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.