Σχετικά με την πρόταση Σάλλα για την ΑΤΕ και το ΤΤ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία πάνω ή κάτω από το τραπέζι, και πως η πρόταση θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Αναφερόμενος στην κρίση, τονίζει ότι τα πρώτα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι η ύφεση είναι πιο μικρή και αποκαλύπτει ότι το φθινόπωρο θα έρθουν τα νέα μέτρα στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.
Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομίας μίλησε για όλα τα καυτά θέματα της κυβέρνησης που απασχολούν και την κοινωνία…
– Πέρυσι τέτοιον καιρό, ως εκπρόσωπος Τύπου, απαντούσατε καθημερινά στις ερωτήσεις μας ότι «λεφτά υπάρχουν»… Με ποια φράση απαντάτε σήμερα;
Ως εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν με ακούσατε ποτέ να λέω ότι τα λεφτά υπάρχουν κρυμμένα σε ένα σεντούκι, σε κάποιο μυστικό υπόγειο του υπουργείου Οικονομικών. Με ακούσατε, όμως, να λέω, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι λεφτά μπορούν να βρεθούν στην πάταξη της δημόσιας σπατάλης και στη λειτουργία ενός πιο αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου και στην κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών. Αυτά είναι μέτωπα που έχουμε ανοίξει. Οι δαπάνες εκτός μισθοδοσίας του Δημοσίου έχουν μειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010 από 20% έως και 57%, οι φορολογικές διασταυρώσεις και οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ έχουν πολλαπλασιαστεί και αποδίδουν, ο νέος φορολογικός νόμος μείωσε την επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες και αύξησε τη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα και στις μεγάλες περιουσίες, ενώ έκλεισε παράθυρα φοροαποφυγής μέσω ομίλων και offshore εταιρειών. Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις και μέτρα που θα θέλαμε να αποφύγουμε εξαιτίας της απίστευτα δύσκολης κατάστασης στην οποία βρέθηκε η οικονομία. Αλλά έπειτα από μια σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια εννέα μηνών μπορώ πλέον να είμαι ακόμη πιο αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα βρεθούν τα λεφτά αλλά και μόλις βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση θα έχουμε εξασφαλίσει ότι τα λεφτά δεν θα ξαναπάνε στις «μαύρες τρύπες», αλλά εκεί που πρέπει: σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
– Όσο για τις συγχωνεύσεις τραπεζών; Πότε; Και γιατί;
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, την οποία ανοιχτά ενθαρρύνουμε, είναι κατά βάση απόφαση των ίδιων των τραπεζών. Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και τον ρόλο τους, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνή επέκταση και οικονομίες κλίμακας. Η μέχρι σήμερα στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις δύσκολες στιγμές δεν σημαίνει ότι επικροτούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι ελληνικές τράπεζες στις καλές εποχές. Όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας.
– Έχετε ήδη μια πρόταση από τον κ. Σάλλα για πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στο ΤΤ και στην ΑΤΕ. Θα γίνει δεκτή;
Όπως ξέρετε έχουμε ενθαρρύνει να γίνουν στρατηγικές κινήσεις στον χώρο των τραπεζών. Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι η πρόταση που δέχτηκε το Δημόσιο από την Τράπεζα Πειραιώς είναι δική της πρωτοβουλία. Δεν ήρθε σε συνέχεια μιας δικής μας πρόσκλησης για τις συγκεκριμένες τράπεζες. Και ούτε προφανώς υπάρχει κάποια συμφωνία – πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Η πρόταση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη έρθει, θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί, αν δεν υπάρχει αποτίμηση και αξιολόγηση ειδικών συμβούλων του Δημοσίου και χωρίς να έχουμε μια συνολική τεκμηριωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα οποιασδήποτε απόφασης. Κριτήρια πάντα είναι η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, η βιωσιμότητα των τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει ως μέτοχος το Δημόσιο, η διαφύλαξη ενός δημόσιου πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών.
– Πληροφορίες λένε ότι από τα stress tests των τραπεζών δεν αποκλείεται το σενάριο της χρεοκοπίας… Κινδυνεύουν και ελληνικές τράπεζες;
Τα stress tests έχουν ως στόχο να δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και κινδύνους. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για να στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.
– Πότε, κατά την άποψή σας, η χώρα θα καταφέρει να βγει στην αγορά με «ψηλά το κεφάλι» και να δανειστεί;
Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό θα καθοριστεί από την πρόοδο που σημειώνουμε και την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει η οικονομία, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών – γιατί αυτό που έχει πλέον σημασία δεν είναι μόνο να βγούμε στις αγορές, αλλά και με τι όρους θα βγούμε. Η πρόοδος που σημειώνουμε έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών. Το πρώτο εξάμηνο δείχνει μείωση του ελλείμματος κατά 46%, ενώ το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών προχωρεί με ταχύτητα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει.
– Τριετές «πάγωμα» τελικά του βιοτικού επιπέδου ή σε βάθος δεκαετίας;
Το τριετές «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο δεν σημαίνει πάγωμα του βιοτικού επιπέδου όλης της κοινωνίας. Η συγκράτηση των δαπανών του Δημοσίου γίνεται μαζί με άλλες πολιτικές που έχουν ως άμεσο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθεί το εισόδημα καθώς και οι θέσεις εργασίας. Όσο για τον ιδιωτικό τομέα, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Είναι μια συμφωνία υπεύθυνη και ισορροπημένη.
– Πότε θα ανακοινώσετε το νέο πακέτο μέτρων;
Τα μέτρα για την επόμενη τριετία έχουν ήδη ανακοινωθεί με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συνοδεύει τον μηχανισμό στήριξης. Τα πιο δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, ενώ αυτά που ήδη έχουν προβλεφθεί για το 2011 θα περιληφθούν στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο.