Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε σε αποστολή παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών επισκέφθηκε εκλογικά κέντρα στα Τίρανα, στην Αυλώνα, στο Φίερι, στο χωριό Ηλίας, καθώς και σε τρία εκλογικά τμήματα της Χειμάρρας και το κέντρο καταμέτρησης της Αυλώνας.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η εκλογική διαδικασία ήταν σε γενικές γραμμές ομαλή. Παρόλα αυτά διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων καθώς και προβληματισμός ορισμένων κοινοτήτων για το γεγονός της καταμέτρησης σε κεντρικό ανά περιοχή και όχι σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης, οι απεσταλμένοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπίστωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω σημαντικές βελτιώσεις προκειμένου να διασφαλιστεί απολύτως η ακεραιότητα της διαδικασίας κατά τις εκλογές στην Αλβανία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε συναντήσεις με την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το γραφείο του Πρωθυπουργού και τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης στην Αλβανία.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν και συζήτησαν με τους επικεφαλής του ΟΑΣΕ και της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία καθώς και τους παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής Περιφερειών. Είχαν επίσης γεύμα εργασίας με τους διαπιστευμένους στην Αλβανία πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ.