Από τη Βουλή θα περάσει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις
πριν φτάσει στα χέρια του Κάρολου Παπούλια για υπογραφή. Ο υπουργός
Εργασίας φέρεται να επέλεξε τη διαδικασία αυτή ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ των βουλευτών του
ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα συζητηθεί την Τρίτη
στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο Α. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών. Κατά τις συναντήσεις που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιες βελτιωτικές διορθώσεις όπως η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης των υπό απόλυση εργαζομένων και η μεγαλύτερη αποζημίωση για όσους έχουν μακρά προϋπηρεσία.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», εκτός ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού μένουν οι προ του 1983 ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημόσιο.
Προϋπόθεση αποτελεί να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία και συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Σε αυτές τις κατηγόριες θα δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 χρόνων ασφάλισης απο τον πλασματικό χρόνο, στον οποίο περιλαμβάνεται η στρατιωτική θητεία, ο χρόνος ανατροφής των παιδιών και η διαδοχική ασφάλιση.
Η ψήφιση του Ασφαλιστικού θα γίνει -εκτός απροόπτου- στις 10 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής.
Οι αλλαγές στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, για το ενδεχόμενο νέων διαρροών, καθώς αρκετά στελέχη εκφράζουν την αντίθεση τους, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ απομακρύνεται από την κοινωνία».
Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή, καθώς αν υπάρξουν βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν, θα τεθούν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν ακόμη και την προσφυγή στις κάλπες αν καταγραφούν πολλές απώλειες στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό, την Τετάρτη.
Πηγή: skai.g