Μια… χαρούμενη ατμόσφαιρα ήταν σήμερα το κλίμα στην ΚΤΕ οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Και οι βουλευτές και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έριξαν τους τόνους . Μάλιστα ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με κανένα βουλευτή και δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου -ο οποίος αναχωρεί την ερχόμενη Παρασκευή για Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί και με τον κ. Στρος Καν- παραδέχτηκε ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα του 2011, δήλωσε όμως πως το έλλειμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 βρίσκεται στα επίπεδα που είχαν υπολογίσει ενώ σημείωσε πως το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα γενικά και μετά να ερευνηθεί αν θα υιοθετηθεί και από τις ΔΕΚΟ.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ήταν μία από τις πιο ήρεμες, ενώ χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστροφή της βουλευτού Τρικάλων Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.

Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις των βουλευτών στην συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο Κώστας Σπηλιόπουλος (Αχαΐας) ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση.

Επίσης, ο κ. Σπηλιόπουλος θεωρεί ότι πρέπει η οικονομική πολιτική να ασκείται από ένα κέντρο (ένα υπουργείο), ενώ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν η εφαρμογή των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), χωρίς, όμως, χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου και προγράμματα τουριστικής κατοικίας.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (Αιτωλοακαρνανίας) επισήμανε ότι το πρόγραμμα (μεσοπρόθεσμο) πρέπει να ακουμπά στις ανάγκες της κοινωνίας και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, καθώς μέχρι τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ανικανότητα του μηχανισμού.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι την Πέμπτη που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, θα ζητήσει στοιχεία για το πόσα χρήματα θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Διευκρινίσεις και αποτίμηση για την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων ζήτησε, τέλος, από την πλευρά του ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης (Μαγνησίας).

ΚΤΕ Εσωτερικών

Επίθεση στον κ. Αντώνη Σαμαρά και το επικοινωνιακό του επιτελείο εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Εσωτερικών, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε πως «απαράδεκτη η στάση Σαμαρά. Όσα είπε ο Μιχελάκης είναι αστεία επιχειρηματολογία. Η νομοθεσία που εφαρμόζεται είναι νομοθεσία του κ. Παυλόπουλου την οποία συμπεριέλαβε ο Καλλικράτης. Υπάρχει και νομολογία από το ΣτΕ που δεν ξεχωρίζει το αξίωμα δημάρχου – νομάρχη – περιφερειάρχη ως προς την εφαρμογή του νόμου».

Για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Ραγκούσης είπε πως «θα φέρει εξισορρόπηση όσων πληρώνονται αδρά με όσους δεν πληρώνονται καλά. Πιο χαμηλοί είναι οι μισθοί των διοικητικών σε ΥΠΕΘΑ και υπουργείο Παιδείας και πιο υψηλοί σε Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων κατηγορώντας και πάλι την ΝΔ για λαϊκισμό και τονίζοντας ότι «ο νόμος ισχύει εδώ και 1 ½ χρόνο, αφορά όλους τους Έλληνες και δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση.

Είναι ανεπίτρεπτο να καταλαμβάνεται το δημαρχείο και τα δημοτικά συμβούλια». Από την άλλη οι βουλευτές εστίασαν την κριτική τους στο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγια τονίζοντας πως δεν πρέπει να ενισχυθούν οι φόβοι των δημοσίων υπαλλήλων για περικοπές αλλά η αίσθηση ότι εφαρμόζεται δίκαιη ανακατανομή.